1608 RESTO-Le Mess

| Brasserie Le Mess is meegegaan met zijn tijd.

Review
Score: 4 op 5

Le Mess: Frisse wind in Brasserieland

Michel Verlinden
© BRUZZ
23/03/2018

Terwijl Brussel twijfelt aan de levensvatbaarheid van zijn brasseries, bewijst Le Mess dat dit type eethuis nog lang niet dood is. Laat deze zaak een voorbeeld zijn.

Sinds het recente failliet van Les Brasseries Georges, na een overname, maakt het grote publiek zich zorgen over de staat van de Brusselse restaurants, en meer bepaald de brasseries waarmee de stad zo rijk bezaaid is. Is er nog plaats voor deze eminente soort van etablissementen, nu veel adressen hun kaart verkleinen in een poging om de kosten te drukken? We moeten de vraag stellen, zelfs al blijven we het antwoord schuldig.

Slimme keuken

Wat we wel kunnen bevestigen, is dat heel wat zaken hun plan uiteindelijk wel trekken. Zo ook Le Mess, dat op een bijzondere manier is meegegaan met zijn tijd. De plek heeft kunnen behouden wat broodnodig was: zijn tijdloze decor met acajou meubilair en houten rolluiken, die wat aan oude herenclubs doen denken. Maar op culinair vlak is Le Mess slim geëvolueerd naar een gastronomie met twee snelheden: ‘Old School’ bereidingen enerzijds, en anderzijds gerechten om te delen onder de noemer ‘Simply Seasonal’.

Aan het roer staat een jonge chef van 26 jaar, Antoine Speeckaert, die hedendaagse regels als de groentecultuur, duurzaamheid, locavorisme en zero waste in de praktijk brengt. En met brio. Op een middag hebben we de proef op de som genomen met twee onberispelijke vegetarische gerechten. Allereerst bestelden we een bio-ei, gekookt op lage temperatuur, met een crème van witloof en oesterzwammen (€12). Het ei, dat voor driekwart in de crème lag, smolt op de tong. De zwammen, die met boter bereid waren, gaven het geheel een mooi ronde en gebrande smaak.

Overdonderend

De champignons kwamen recht van PermaFungi, een coöperatieve met sociale inslag die zich bevindt op het terrein van Thurn & Taxis. Lokaler vind je ze niet. Vervolgens was het de beurt aan een risotto van (Belgische) quinoa. Voor 11 euro krijg je een heerlijk hartig gerecht voorgeschoteld, waarin allerlei details het geheel naar grote hoogten stuwen: jonge spinazie, asperge­kiemen en erwtjes, feta, blokjes butternut, salie, courgettepitjes… Overdonderend!

Door de ideale maten van de porties hebben we nog wat plaats voor een dessert. Goed nieuws, want het verloren brood met speculaas, karamel en vanille-ijs (€11) laat een onuitwisbare indruk na.

> Le Mess. Louis Schmidtlaan 1, 1040 Etterbeek. 02-734.03.36
ma > vr 12 > 14.30 & 18.30 > 23u, za 18.30 > 23u

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Resto & Bar, Le Mess

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni