Afrikamuseum in Tervuren even open voor Gordelfestival

Tijdens het Gordelfestival op zondag 2 september opent het Afrikamuseum in Tervuren uitzonderlijk de deuren. Dat heeft Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), onder meer bevoegd voor de Vlaamse Rand, bekendgemaakt.

Een tijdelijk voorproefje van het Afrikamuseum dus, want de echte opening is pas voorzien voor 8 december.

Naast het Afrikamuseum gaat het Gordelparcours ook langs het Koloniënpaleis, de Panquin-kazerne, de Franse tuinen en ecologische daktuin van het GITO. Focusgemeente dit jaar is Tervuren.

Het Gordelfestival is een initiatief van Sport Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant en de vzw Rand, dat vanaf dit jaar organisatorisch versterking krijgt van Flanders Classic. Het is de opvolger van de legendarische Gordel en wil de aandacht vestigen op het Vlaams karakter van de streek rond Brussel. Vorig jaar daagden er 26.000 deelnemers op, 10.000 meer dan vorig jaar toen de weersomstandigheden veel minder goed waren.

Dit jaar wordt de Gordelklassieker, een fietstocht van ruim 100 kilometer doorheen de Groene Gordel en Vlaamse rand, opnieuw in pelotons van 125 personen gereden. Het aantal pelotons wordt verhoogd van vijf naar acht. De deelnemers kunnen kiezen uit drie snelheden: 23, 26 of 29 km/uur. Deze fietstochten starten en eindigen in Tervuren en passeren onderweg onder meer door de plantentuin van Meise.

Zowel vanuit Tervuren als vanuit het provinciedomein van Huizingen vertrekken er diverse wandelingen en fietstochten. In Tervuren wordt er voor de kinderen een sportdorp opgezet en een 'babydorp' voor de allerjongsten. De Kreuners en Slagerij Vanderstukken sluiten de dag muzikaal af. In het provinciedomein van Huizingen wordt er naast wandelingen, 'Proef-de-streek'-fietsroutes met gratis proevertjes in zes lokale brouwerijen en mountainbiketochten ook een VIK-dorp (Very Important Kids) voor kinderen en een sport- en speldorp georganiseerd. Hier concerteren Kaatje, De Helden en de Ketnetband.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?