Kabinet-Weyts

| Studentenvoorzitter Jef Vandorpe, Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) en scholierenvoorzitter Lore Sleeckx openen het Vlaamse Scholieren- en Studentenhuis.

Vlaams Scholieren- en Studentenhuis geopend op Bloemenhofplein

© Belga
22/04/2024

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) en de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) hebben maandag in het bijzijn van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in hartje Dansaertwijk de deuren geopend van het Vlaamse Scholieren- en Studentenhuis. Het gloednieuwe gebouw op het Bloemenhofplein moet een uitvalsbasis worden voor Vlaamse studenten en scholieren.

De Vlaamse Vereniging voor Studenten, ontstaan als de Vereniging der Vlaamse Studenten in 1938, behartigt al meer dan tachtig jaar de belangen van Vlaamse studenten. Uit de schoot van de VVS ontstond in 1997 de Vlaamse Scholierenkoepel. Beide organisaties zijn er om Vlaamse studenten te informeren of te helpen met problemen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft 800.000 euro Vlaamse subsidies uitgetrokken om de aankoop van het gebouw te ondersteunen. In totaal hebben VVS en VSK het pand, een gebouw in art-decostijl opgeleverd in de jaren dertig, aangekocht voor anderhalf miljoen euro.

Om de rest van de aankoopprijs te financieren zijn de organisaties samen een lening aangegaan. Tot op heden zijn de organisaties aangewezen op het huren van een pand in de Europese wijk, iets wat de financiële slagkracht van de organisaties parten speelt.

Kerntaken

Door beide organisaties onder te brengen in een gezamenlijk pand hopen minister Weyts, VVS en VSK dat er voortaan meer samengewerkt kan worden. Het werkingsbudget wordt niet langer grotendeels opgesoupeerd door huurbazen, zodat er meer ingezet kan worden op het uitvoeren van de kerntaken en "bestaande muren tussen de organisaties te slopen," aldus Weyts. Volgens Weyts kan dat leiden tot een verdere professionalisering van de organisaties, en kansen bieden om efficiënter te werk te gaan.

De verhuis is nog niet voor morgen. Maandag hebben de organisaties de sleutel overhandigd aan minister Weyts, die de deuren voor het eerst letterlijk opengooide. Voordat de organisaties intrekken in het pand moeten er nog enkele broodnodige werken plaatsvinden. Het gebouw, volledig gerenoveerd in 2014, wordt nog voorzien van een lift en een betere toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Het Vlaams Scholieren- en Studentenhuis aan het Bloemenhofplein zal vanaf september volgend jaar operationeel zijn en kan vanaf dan uitgroeien tot "een nieuw Vlaams baken in Brussel," gelooft Weyts. "We geven onze scholieren en onze studenten letterlijk vaste grond onder de voeten," zegt hij. "Dit is een investering in de Vlaamse aanwezigheid in Brussel, in de slagkracht van de VVS en de Scholierenkoepel."

Dankbaar

Zowel VVS-voorzitter ad-interim Jef Vandorpe als Lore Sleeckx, voorzitster van de Scholierenkoepel, verwelkomt de steun van het kabinet-Weyts. "We zijn de minister dankbaar dat hij voorziet in deze extra ondersteuning die ons meer zekerheid geeft," duidt Sleeckx. "We kijken er naar uit om van dit huis ook een echte thuis te maken, samen met onze collega's van VVS."

"Het doel van dit nieuwe Vlaams Scholieren- en Studentenhuis in Brussel is om de participatie van scholieren en studenten aan het onderwijsbeleid nog sterker te maken," vervolgt Vandorpe. "Maar ook om dit symbolisch structureel te verankeren in onze hoofdstad."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni