Brusselaars kapen twee Vlaamse cultuurprijzen weg

© Stefaan Temmerman

Op de uitreiking van de belangrijkste Vlaamse cultuurprijzen, de Ultima's, hebben de Brusselse theatermakers Jan Decorte en Sigrid Vinks gewonnen in de categorie 'Algemene Verdienste'. Aan die trofee hangt een som van 20.000 euro vast. Ook het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen viel in de prijzen.

De Ultima's, de belangrijkste Vlaamse cultuurprijzen, worden al sinds 2003 uitgereikt. Tijdens een feestelijke zaalshow, geleid door Kirsten Lemaire en Schaarbekenaar Erhan Demrici, is naast de twaalf cultuurprijzen ook een Bill Award uitgereikt voor Jong Artistiek Talent. De winnaars kregen hun prijzen uit handen van Vlaams minister van Cultuur (en Brussel) Sven Gatz (Open VLD). 

20190205_Ultimas Jan Decorte Sigrid Vinks
© Stefaan Temmerman
| Decorte en Vinks

In de categorie ‘Algemene Culturele Verdienste’ ging de prijs naar Jan Decorte & Sigrid Vinks. Zij vormen samen het artistieke gezelschap Bloet. Jan Decorte is theaterregisseur, en acteur. Hij brak in 1981 door met de voorstelling Maria Magdalena en speelde ook mee in de iconische film Jeanne Dielman 23 quai du commerce 1080 Bruxelles. Sigrid Vinks, zijn echtgenote, acteert in zijn theaterstukken.

'Overheid op plichten wijzen'

Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, sleept de prijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk in de wacht. Dankzij duizenden vrijwilligers zorgt het platform al drie jaar voor maaltijden, medische zorg, animatie, psychologische ondersteuning, onderwijs en onderdak voor de vluchtelingen in het Maximiliaanpark.

Mehdi Kassou, de woordvoerder van het platform, voelt zich vereerd. Maar hij vindt het "schizofreen" om vanuit de overheid beloond te worden: "Wij doen dit nu al drie jaar, terwijl het eigenlijk de verantwoordelijkheid van de overheid is."

Girl opnieuw in de prijzen

Ook Lukas Dhondt viel in de prijzen met Girl. Hijzelf is niet afkomstig uit Brussel, maar zijn hoofdrolspeler Viktor Polster wel. Polster vertolkt Lara, een jongen die als vrouwelijke ballerina door het leven wil gaan. De film werd deels opgenomen in Brussel. Vorige zaterdag werd de film nog bekroond op de Magrittes du Cinéma, de Franstalige filmprijzen die in Brussel werden uitgereikt.  

Alle laureaten krijgen een geldprijs van 10.000 euro, voor de Algemene Culturele Verdienste is dat dus zelfs 20.000 euro. Daarnaast ontvangen ze een foto- en videoreportage en een Ultima-award, gemaakt door beeldend kunstenaar Stefaan Dheedene. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?