| Een idyllisch stukje van de Woluwe

Brusselse Waterdagen: ontbijt of aperitief aan de waterkant

SDS
© BRUZZ
02/03/2019

Wereldwaterdag wordt wereldwijd op 22 maart gevierd. In Brussel vinden van zondag 17 tot zondag 24 maart de Waterdagen plaats. Voor het vierde jaar op rij wordt ons blauwe erfgoed, bestaande uit beken, rivieren, vijvers, riolen, stormbekkens, sluizen en waterwinningsgebieden, in de kijker gezet. Ze zijn ook het startsein voor een bewustwordingscampagne rond de link tussen onze riolen en de zee.

Geïnteresseerden kunnen zich tijdens de waterweek helemaal onderdompelen in het thema. Er staan geleide bezoeken, wandelingen, boottochten, conferenties, en speciale activiteiten in musea op het programma. Er is ook een speciaal programma uitgewerkt voor scholen.

Aan de vijvers van Bosvoorde, langs de Geleytsbeek in Ukkel, langs de Zenne en de vijvers van Neerpede in Anderlecht, rond de nieuwe stadsrivieren in Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren, langs de Molenbeek in Jette en langs het Kanaal in Brussel vinden daarnaast voor het eerst 'Afspraken aan de waterkant' plaats. Dé gelegenheid om tijdens een gezellig ontbijt of aperitief de wateroperatoren of verenigingen die actief zijn rond dit thema te leren kennen.

Overloop riool

Tags met 'Hier begint de zee – Ici commence la mer' naast rioolputjes moeten Brusselaars verder bewustmaken van de link tussen hun riolering en de zee. Hoewel ons water door twee waterzuiveringsstations wordt gezuiverd, sturen sommige afvoerputten hun regenwater nog altijd rechtstreeks naar vijvers en waterlopen. In geval van hevige regenval overstromen de riolen in de waterlopen, sommige producten worden niet gezuiverd en het afval verstopt riolen en vervuilt de waterzuiveringsstations.

Leefmilieu Brussel houdt voor professionals op 22 maart een conferentie over de Brusselse ondergrond en water.

“Naar het voorbeeld van de Erfgoeddagen willen de Brusselse Waterdagen ons blauwe erfgoed dat een echte rijkdom van ons Gewest is, in de kijker zetten", zegt bevoegd minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH). "Het water biedt ons ook een opmerkelijke kans in de context van de klimaatopwarming. De hittegolf van de laatste zomer heeft ons herinnerd aan het belang van de koelte-eilanden. De vele kleine rivieren en de talloze kleine vijvers vormen fantastische oases van koelte."

> Meer informatie over de Brusselse Waterdagen vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , Milieu , Waterdagen , Céline Fremault , Leefmilieu Brussel , kanaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni