| Imam Mohamed Toujgani, hier in 2004.

3.100 handtekeningen voor petitie die duidelijkheid eist over uitwijzing imam Toujgani

Eva Christiaens
© BRUZZ
14/01/2022

Er circuleert een petitie om meer informatie te vragen over de ingetrokken verblijfsvergunning van Mohamed Toujgani. De hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek mag de komende tien jaar ons land niet meer binnen. Een deel van de moslimgemeenschap vraagt verduidelijking en vreest islamofobie.

De petitie is donderdagochtend gelanceerd en telt nu 3.140 handtekeningen. Onze redactie verneemt dat er in de Marokkaanse gemeenschap in Molenbeek een gelijkaardige steunbetuiging circuleert via WhatsApp en sociale media. Het is nog niet duidelijk wie het initiatief nam van de petitie.

De beslissing van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) om Toujgani’s verblijfsvergunning in te trekken “duwt ons, de moslimgemeenschap, in een angstig en ongezond klimaat”, schrijven de initiatiefnemers. Ze stellen zich vragen bij het gebrek aan uitleg bij deze beslissing.

'Waarom nu?'

“Als de imam haatzaaiende uitspraken heeft gedaan, waarom is hij dan niet gerechtelijk vervolgd voor aanzetten tot haat, zoals de Belgische wet voorziet voor alle burgers?” willen ze weten. “Waarom is zijn positie als hoofdimam nooit eerder aangevochten, tot nu? Als imam Toujgani echt een gevaar vormt, waarom hij dan al die jaren heeft mogen preken voor de moslimgemeenschap?”

Ze vrezen dat de uitwijzing van Toujgani afstraalt op de rest van de geloofsgemeenschap. “Door zijn uitwijzing worden alle trouwe moslims als een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid geportretteerd,” valt te lezen in de petitietekst. “Sinds de aanslagen in Brussel wordt het argument van ‘gevaar voor de nationale veiligheid’ als dekmantel gebruikt voor de islamofobie van de staat. Waarom laat het rechtssysteem geen ruimte voor verdediging als het gaat om moslims?”

Nog geen bijeenkomst

De politiezone Brussel-West, bevoegd voor de gemeente Molenbeek, laat weten dat ze de berichten monitoren. “De situatie wordt nauw opgevolgd door onze sectie radicalisme en wij zijn ervan op de hoogte,” zegt hoofdinspecteur Martijn Baes. “Wij monitoren die berichten en zullen handelen, als dat nodig blijkt.”

Onze redactie krijgt nog geen informatie dat er concrete samenkomsten zijn gepland van de moslimgemeenschap. Donderdag werd die mogelijkheid vermeld in het VRT-journaal, maar de politie kan dat niet bevestigen.

Donderdag bleek al dat de meeste moskeegangers uit Molenbeek geen idee hadden van enig extremisme bij hun imam Mohamed Toujgani. Staatssecretaris Sammy Mahdi zegt dat de beslissing tot uitwijzing “niet lichtzinnig is genomen”. De Moslimexecutieve, het orgaan dat de moslims in ons land vertegenwoordigt, laat weten dat Toujgani niet officieel erkend was als imam. “Hij was geen lid van onze organisatie,” benadrukt voorzitter Mehmet Üstün. “Wij hebben geen gezagsverhouding tot niet-erkende imams.”

Banden met 'spion' Echallaoui?

Toujgani was wel voorzitter van de Liga van Marokkaanse imams in België, een organisatie die volgens VRT gelinkt wordt aan de Marokkaanse autoriteiten. Hij zou ook betrokken zijn bij de Rassemblement des musulmans de Belgique, een andere moslimorganisatie.

De huidige voorzitter van die organisatie, Salah Echallaoui, kwam eind 2020 in opspraak omdat hij een agent bleek voor de Marokkaanse inlichtingendiensten. Echallaoui moest toen ontslag nemen als bestuurder van de Grote Moskee in Brussel, maar bleef er achter de schermen invloed uitoefenen via een andere organisatie, het CIB. Het is niet duidelijk of de band tussen Toujgani en Echallaoui heeft meegespeeld bij zijn uitwijzing. Toujgani is alvast geen lid van het CIB.

Politieke reacties

Intussen reageren de rechtse partijen in Brussel tevreden op de uitwijzing van Toujgani. “Molenbeek heeft de afgelopen jaren veel imagoschade geleden door islamisme in onze gemeente. Er is simpelweg geen plaats voor imams die opruiende taal spreken en wiens taal een gevaar voor de samenleving vormt,” vindt Molenbeeks gemeenteraadslid voor N-VA Laurent Mutambayi.

“Een goed signaal,” vindt ook Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang. Hij pleit voor betere controle op moskeeën in Brussel. “Dit is slechts het topje van de ijsberg,” vreest hij. “Ook de Brusselse regering moet in deze haar verantwoordelijkheid nemen.”

Vanwege de lokale CDH liet gemeenteraadslid Ahmed El Khannous donderdag weten dat hij meer uitleg wil over de beslissing tot uitwijzing. Hij werd daar wel voor teruggefloten door zijn partij. De liberale fractie van de gemeente Molenbeek onthoudt zich van commentaar. “Justitie en staatsveiligheid doen hun werk en er is nog een beroep mogelijk. Dit zijn de procedures,” klinkt het. Ecolo was nog niet bereikbaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni