Opening van de vernieuwde centrale onderdoorgang in het station Brussel-Noord door de NMBS

32 personen opgepakt bij grote politieactie rond Noordstation

EC
© BRUZZ
10/10/2021

Zaterdagavond heeft de politie in de buurt van het station Brussel-Noord 32 mensen zonder papieren opgepakt. Dat gebeurde bij een grote controleactie door de lokale en federale politie. De politiezone Brussel-Noord wil de komende weken nog meer acties organiseren.

Dat meldt VRT en wordt aan BRUZZ bevestigd door de politiezone Brussel-Noord.

De 32 arrestanten hadden allemaal geen papieren. Zeven onder hen zijn opgepakt omdat ze messen of drugs bij zich hadden. “Daarvoor is een pv opgesteld, maar die mensen zullen niet ter beschikking worden gesteld van het parket omdat de feiten niet zwaar genoeg doorwegen”, zegt commissaris Roger De Beule van de lokale politiezone aan BRUZZ.

Het ging om softdrugs in kleine hoeveelheden. “We gaan ervan uit dat het voor eigen gebruik was”, aldus De Beule.

Nog acties op komst

In totaal werkten 65 agenten mee aan de actie: 50 van de lokale politiezone en 15 van de federale politie. Bij de controleactie was ook één medewerker van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) aanwezig.

“De namen van de arrestanten zijn doorgegeven aan DVZ. De hoop is altijd dat er voor sommige mensen toch een oplossing komt", zegt De Beule. Hij verwacht dat de meeste arrestanten een bevel zullen krijgen om het grondgebied te verlaten, maar dat vaak niet af te dwingen valt. "De meesten komen uit landen waarnaar DVZ momenteel niet repatrieert."

De problematiek rond het Noordstation is al langer bekend, maar escaleerde de afgelopen maanden met meer geweld, diefstal en drugsoverlast, vaak vanwege transitmigranten. Zowel de handelaars als de betrokken burgemeesters vroegen om dringende actie. BNP Paribas Fortis zet sinds kort zelfs lijfwachten in voor de eigen medewerkers.

Voor deze controleactie kreeg de lokale politiezone dus versterking van de federale politie. "We hadden al verschillende acties ondernomen om het probleem aan te pakken, maar helaas zonder succes. Eén van de bedoelingen van deze actie is om de mensen te identificeren, zodat we hen later kunnen linken aan eventuele andere daden. We blijven de buurt opvolgen", zegt politiecommissaris De Beule. "We gaan de komende weken veel acties op poten zetten.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni