De Noordwijk rond het Noordstation met de Aarschotstraat
© PhotoNews | De Noordwijk met de Aarschotstraat.

56 aanhoudingen bij grote veiligheidsactie Noordwijk: 'Onveiligheid heerst'

ADD
25/06/2020

Bewoners van de Noordwijk rondom de Aarschotstraat voelen zich onveilig sinds de versoepeling van de lockdown. De politie schroeft daarom controles op in de perimeter rond het Noordstation. Woensdagavond controleerden agenten van de lokale en federale politie 73 mensen in de Noordwijk, 56 daarvan werden aangehouden.

Pendelaars en bewoners van de Noordwijk werden woensdagavond opgeschrikt door een uitzonderlijk grote veiligheidsactie. "Meer dan honderdvijftig agenten van de lokale en federale politie waren gemobiliseerd voor deze grootscheepse actie," zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politiezone Noord.

Die actie kwam er vooral op vraag van buurtbewoners. "Er heerst een onveiligheidsgevoel in de wijk rond het Noordstation. Sinds het einde van de strenge lockdown is het aantal criminele feiten exponentieel gestegen," aldus de woordvoerster. "Onze wijkagenten uit het commissariaat in de buurt merkten ook dat de criminaliteit alleen maar toenam.”

'Aanwezigheid verankeren'

Voor de uitbraak van het coronavirus deed de politie regelmatig controles in de Noordwijk, met grote en gerichte acties die tot in maart regelmatig gehouden werden "om onze aanwezigheid in de wijken te verankeren." Sinds het begin van de coronacrisis draaiden die controleacties op een laag pitje, en was er veel minder blauw in het straatbeeld.

"De inwoners klagen over diefstallen, geweld en allerhande overlast. Afgelopen weken hebben we zelfs een paar zware gevallen van agressie gehad”, zegt Dereymaeker. “Die zijn meestal het gevolg van een overmatige alcohol- of drugsconsumptie.

'56 aanhoudingen'

"Tijdens de actie van woensdagavond werden 73 mensen gecontroleerd. 55 mensen konden geen geldige documenten voorleggen en werden administratief aangehouden, en één meerderjarige werd gerechtelijk aangehouden, omdat hij betrokken zou zijn bij drugsfeiten.”

De actie fungeert een beetje als een startschot dat opnieuw veel meer patrouillerende agenten in de straten rond het Noordstation en de Aarschotstraat aankondigt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Veiligheid, onveiligheid, politiecontroles, Noordwijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie