Aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land loopt op tot 100 per dag

© PhotoNews
| Een wachtrij van klanten met mondmasker in de Nieuwstraat.

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land is voor de achtste dag op rij gestegen. Per dag raken nu zo'n 100 mensen besmet met het virus. Dat is een stijging met 12 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. De toename laat zich vooral voelen buiten Brussel. Al wil dat niet zeggen dat de cijfers voor de hoofdstad afnemen. Volgens Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie blijft met zo'n 93 besmettingen per week 'waakzaamheid geboden'.

De andere indicatoren - het aantal opnames en overlijdens - dalen wel nog, met respectievelijk 18 en 46 procent. Bij het aantal ziekenhuisopnames gaat het over een daling van het gemiddelde van 10,4 (van 2 juli tot 8 juli) naar 9,7 hospitalisaties voor de periode van 9 tot 15 juli . Gisteren werden 9 patiënten opgenomen.

Dat brengt het aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus op 17.926. In de ziekenhuizen liggen nu nog 150 patiënten, waarvan 27 op de afdelingen intensieve verzorging. Bij de overlijdens daalt het gemiddelde van 3,4 naar 1,9 per dag. Het laatste bevestigde dagcijfer ligt op 4 overlijdens op zondag 12 juli. Het virus eiste in ons land in totaal nu al 9.792 mensenlevens.

'Aandachtig blijven'

Het aantal besmettingen per week in Brussel steeg een tijd geleden naar 110, om een week later te dalen tot 78. Vandaag stagneert het aantal besmettingen en staat het op 93 per week. Daarmee doet Brussel het beter dan de andere regio's in ons land, maar volgens Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie blijft 'waakzaamheid geboden'.

"Toch zijn de cijfers niet echt aan het zakken, het is best mogelijk dat het morgen weer hoger ligt," zegt ze aan BRUZZ. "Voldoende aandacht blijft dus nodig om een plotse stijging te vermijden. Als je gedurende zeven dagen omgerekend twintig gevallen op 100.000 inwoners telt, is dat een serieus aandachtspunt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?