Agent mag mondmasker alleen opzetten bij direct besmettingsgevaar

© PhotoNews
| 23 maart 2020: invoering treindienst van nationaal belang tijdens de lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan. De politie controleert en informeert.

Politieagenten worden gevraagd niet permanent met een mondmasker over straat te gaan. "Dat geeft een vals gevoel van veiligheid." Indien de situatie erom vraagt, mogen ze wel een mondmasker opzetten.

Het is niet de bedoeling dat politieagenten permanent een mondmasker dragen. Nochtans komen agenten tijdens hun werk veel in contact met andere mensen. Het risico dat zij het nieuwe coronavirus zouden oplopen en daarna verder verspreiden, is dus reëel. Ook het grootste deel van de agenten dat in de Brusselse straten patrouilleert, doet dat zonder mondmasker.

"Die richtlijn is in lijn met wat de experts van de overheid gisteren nog hebben medegedeeld tijdens hun dagelijkse persupdate", aldus woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene Ilse Van de Keere. "Onze agenten hebben maskers ter bescherming ter beschikking, maar het is niet noodzakelijk om die ten allen tijde te dragen."

Agenten beslissen zelf

Alleen wanneer de interventie erom vraagt, kunnen agenten ervoor kiezen zich te beschermen met een mondmasker. "Al het personeel krijgt mondmaskers en ontsmettingsgel mee tijdens een patrouille", bevestigt afgevaardigde van de politievakbond NSPV Nicolas Beckers. "Alleen wanneer er gevaar is op contact met een persoon die mogelijk besmet is, kan de agent ervoor kiezen een beschermend masker op te zetten."

De beslissing om een mondmasker op te zetten, ligt dus bij de agenten zelf. De vakbond kan zich vinden in die richtlijn. "Er zijn experts gecontacteerd bij het opstellen van die richtlijn", aldus Beckers. "Die zeggen ook dat het dragen van een masker juist een vals gevoel van veiligheid kan geven. Mensen kunnen dan misschien wat losser worden bij bijvoorbeeld het handenwassen, omdat ze denken dat ze toch beschermd zijn."

Agenten kunnen ook een masker opzetten bij de persoon waarmee ze in contact dreigen te komen. Maar dat lijkt in het geval van bijvoorbeeld een aanhouding niet de meest praktische oplossing.

Voorraad

Vorige week werd er nog gevreesd dat er onvoldoende maskers op voorraad zouden zijn voor de politie. Maar zowel Van de Keere als Beckers stelt dat er momenteel voldoende voorraad aanwezig is. "Toch in ieder geval wanneer we deze richtlijn over het gebruik aanhouden", aldus Beckers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?