Dakloos in Brussel

Al 10 Brusselse hotels vangen daklozen en migranten op

© Belga
17/04/2020

Sinds de uitbraak van het coronavirus vorderde de Brusselse regering, in samenwerking met verschillende gemeenten, een tiental hotels en herbergen op waar kwetsbare personen een bed krijgen om in te slapen. In totaal zijn er bijna 1.000 bedden bezet.

Dat laat bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) vrijdag weten.

Het Brussels gewest voorziet momenteel een capaciteit van 726 bedden in 10 hotels, herbergen en collectieve infrastructuren waar daklozen terecht kunnen voor nachtopvang. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de stad Brussel en de gemeenten Vorst, Sint-Joost, Anderlecht, Molenbeek, Schaarbeek en Sint-Gillis. De gemeenten en hun OCMW's bepalen in overleg hoeveel capaciteit er beschikbaar moet worden gemaakt op de sites.

"De personen die in deze hotels worden opgevangen, evenals alle personen die in de opvangcentra voor daklozen verblijven, genieten de medische opvolging die door Bruss'Help wordt gecoördineerd", klinkt het bij het kabinet van minister Maron.

Behalve in hotels zijn er nog 260 bedden voor dakloze personen voorzien in drie opvangplaatsen in het gewest. Het gaat daarbij om bedden voor personen die al besmet zijn met het coronavirus. In totaal zijn er dus ongeveer 1.500 plaatsen beschikbaar, waarvan bijna 1.000 bedden zijn bezet volgens persagentschap Belga.

7 miljoen euro

Twee hotels zijn ingezet als opvangstructuur voor migranten. Samen bieden zij een extra 200 bedden voor personen die niet meer terechtkunnen in het opvangcentrum Porte d'Ulysse in Haren.

Dat centrum blijft wel degelijk open en kan, net zoals voor de uitbraak van COVID-19, dagelijks 350 migranten ontvangen. De extra 200 plaatsen die omwille van de afstandsmaatregelen zijn gecreëerd, worden deels gefinancierd door de federale overheid. Omwille van de coronacrisis is opvangcentrum Porte d'Ulysse voortaan ook 24 op 24 uur geopend.

Op 26 maart besliste de Brusselse regering om een bijkomend budget van 7 miljoen euro om de verschillende doelstellingen voor het opvangplan voor daklozen en migranten tijdens de coronacrisis te ondersteunen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, coronacrisis, daklozenopvang, daklozen coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni