Daklozen kunnen vanaf nu terecht in jeugdherberg Jacques Brel

© Les Auberges de Jeunesse
| De jeugdherberg Jacques Brel dient tijdelijk als dagopvangcentrum voor dakloze personen.

Het aangekondigde dagcentrum voor dakloze personen in een jeugdherberg aan de Zavelput is geopend. Dat heeft Dokters van de Wereld woensdag aangekondigd, de organisatie die het project coördineert. In de jeugdherberg kunnen dakloze personen douchen, hun kledij wassen en even rusten.

Begin april had Brussels minister van Welzijn en Gezondheid Alain Maron (Ecolo) al aangekondigd dat er een nieuw dagcentrum zou openen in de jeugdherberg Jacques Brel, die ongeveer tussen Madou en de Kruidtuin is gelegen. Uiteindelijk is dat centrum met enige vertraging pas woensdag geopend.

“Er was dringend nood aan een dergelijk initiatief”, zegt coördinatrice Amélie Deprez van Dokters van de Wereld. “Veel van de organisaties die daklozen hielpen met bijvoorbeeld douches of mobiele kledijwasdiensten, moesten door de epidemie hun activiteiten stopzetten omdat hun vrijwilligers tot de risicogroep behoren, ze niet beschikten over degelijk beschermingsmateriaal of werkten in onaangepaste ruimtes.”

In het nieuwe centrum bundelen de eerder gesloten hulporganisaties hun krachten. Rolling Douche, Bulle, La Source en Athéna zorgen samen met Dokters van de Wereld voor twee keer 45 warme maaltijden per dag. Er kunnen ook elke dag 45 mensen douchen en er staan 10 rustbedden. Wie ziek is, kan onmiddellijk terecht in het medisch centrum Athena in de buurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?