Austalische podcast: 'er werd losgeld gevraagd voor Théo Hayez'

© RV

Vrienden en familie van de in Australië vermiste Brusselaar Théo Hayez zouden zijn benaderd met de vraag om 300.000 euro losgeld te betalen. Dat wordt gezegd in de Australische podcast The Lighthouse.

De verdwijning van de 18-jarige backpacker in Byron Bay blijft ook in Australië de gemoederen bezighouden. In de podcast The Lighthouse van een Australische onderzoeksjournalist van de krant The Australian, is te horen hoe de familie van Hayez vertelt dat ze werden benaderd met een vraag om 300.000 euro losgeld te betalen.

Hayez verdween op 31 mei van dit jaar. Hij werd het laatst gezien aan nachtclub The Cheeky Monkey. Donderdag raakten nog nieuwe details bekend over een bebloede stok die zou zijn gevonden in de omgeving. Uit de podcast blijkt dat de verdwijning een kidnapping zou zijn.

'Dit is geen hoax'

Drie weken na de verdwijning kreeg de familie een eerste bericht: "Ik begrijp dat dit een beangstigend bericht is om te krijgen. Wij hebben Théo. Vertel zijn vader dat hij oké is. Hij is niet in Byron. We hebben hem verplaatst en moesten onderduiken door al de aandacht. Hij is oké nu zolang zijn vader doet wat we willen. Dit is geen hoax. Jullie zoon is gekidnapt."

Een nicht van Hayez zou een gelijkaardig bericht hebben ontvangen. Zij belde naar de politie, die de locatie van de afzenders van het bericht wist te traceren. Daaruit bleek dat die zich niet in Australië maar in Zuid-Afrika zouden bevinden.

"Ik hoop dat ze weten wat ze doen als ze zeggen dat de berichten van daar komen", twijfelt Hayez's peter Jean-Philippe Pector. "Je kan het via een VPN-connectie doen voorkomen alsof je in een ander land bent."

Hoe dan ook vindt hij dat de afzenders van de berichten gestraft moeten worden. "Zelfs als ze Théo niet hebben, wil ik dat ze gestraft worden voor die berichten. Dit is ook een misdaad."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?