Beci: ‘Hotel Metropole is eerste grote dominosteen die valt’

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 23 april 2020
Updated: 23-04-2020 - 18:29

De Brusselse Kamer van Koophandel (Beci) vreest dat de verwachte sluiting van het iconische Hotel Metropole zeker niet het laatste slachtoffer zal zijn van de coronacrisis. Ook de Brussels Hotels Association (BHA) luidt de alarmbel. “Deze crisis weegt voor ons twintig keer zwaarder door dan de slechte periode na de aanslagen in Parijs en Brussel”, zegt Rodolphe Van Weyenbergh van BHA.

Met een mogelijke sluiting van Hotel Metropole dreigt een ankerpunt in het Brusselse stadslandschap voorgoed te verdwijnen. Sinds 1895 siert de geklasseerde voorgevel het De Brouckèreplein. Maar na een lange periode van opgestapelde verliezen, lijkt met de coronacrisis definitief het doek te vallen over het laatste familiehotel met vijf sterren achter zijn naam. 129 banen staan op de tocht.

‘Nauwelijks een verrassing’

Bij de Brusselse Kamer van Koophandel (Beci) hadden ze dit rampscenario zien aankomen. De bezettingsgraad van de hotels daalde sinds het begin van de quarantaine onder het vriespunt. “Hotel Metropole is de eerste grote dominosteen die valt. Als er niet drastisch wordt ingegrepen, dan zullen er snel vele andere volgen, “ zegt Jan De Brabanter, woordvoerder van Beci.

Het opschorten van de hotelbelasting tot eind juni, zoals aangekondigd door de Brusselse regering, is voor De Brabanter slechts een peulschil. Hij hoopt op extra geld voor de sector en gelijkwaardige aandacht voor de grotere ondernemingen bij de heropstart van de economie.

“Een echte verrassing kun je dit nauwelijks noemen. Ook zonder corona was Hotel Metropole op de fles kunnen gaan. Het horecabeleid (hotel, restaurant en café, red.) is al langer te veel afgestemd op de –re en de –ca. Dat is een oud zeer, want ook in normale omstandigheden wordt altijd eerst in de richting van de restaurants en cafés gekeken. Ik zeg niet dat de nood daar nu niet even hoog is, maar de hotels verdienen wel dezelfde geneesmiddelen voor dezelfde ziekte.”

“Verder spitst de financiële hulp zich vooral toe op de kleinere ondernemingen. Dat is begrijpelijk, maar de grotere zaken met meer dan 50 personen mogen we niet uit het oog verliezen. Zij vissen nu nog te vaak achter het net als het gaat om ingrijpende steunmaatregelen. Zij hebben bijvoorbeeld geen recht op een hinderpremie om de moeilijke maanden door te komen.”

‘Dringend nood aan vers geld’

Bij de Brussels Hotels Association (BHA) weerklinkt eenzelfde geluid. “Deze crisis weegt voor ons twintig keer zwaarder door dan de slechte periode na de aanslagen in Parijs en Brussel. Het is eigenlijk heel simpel. Bij heel wat hotels zijn de reserves opgedroogd. Zonder financiële injectie zullen er veel de crisis niet overleven. We rekenen op de Brusselse en federale regering om liever vandaag dan morgen een doortastend reddingsplan op te stellen,” zegt Rodolphe Van Weyenbergh van BHA.

De Brabanter voegt daar nog aan toe dat er beter geluisterd moet worden naar hotels om dergelijke rampscenario’s te voorkomen. “Neem nu de heraanleg van het De Brouckèreplein. De ingang van Hotel Metropole was er maandenlang door versperd. Dat was een serieuze aderlating voor het hotel en zadelde de directie op met serieuze verliezen. Op zo’n momenten is het cruciaal dat er in overleg met de politiek naar passende oplossingen wordt gezocht om drama’s te vermijden. Laat dat een les zijn voor de toekomst. Want er is in Brussel naast de internationale ketens zeker nog een plaats weggelegd voor een hotel in familiehanden zoals de Metropole en andere overnachtingsmogelijkheden op maat van de stad.”

Het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), bevoegd voor Toerisme, laat in een reactie weten dat er 'hard gewerkt wordt aan een oplossing'. Het thema staat ook op de agenda van de ministerraad vandaag. Na afloop daarvan, of ten laatste tegen eind volgende week zou er meer uitleg gegeven worden over extra financiële hulp voor de sector.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?