Berucht prostitutiecafé in Alhambrawijk dicht, buurthuis langer open

politie-actie verdacht overlijden lakensestraat politie-actie verdacht overlijden lakensestraat
Taverne 54 (archiefbeeld).
Taverne 54 (archiefbeeld).

Op politiebevel is prostitutie- en drugscafé Taverne 54 in de Lakensestraat opnieuw gesloten. Dit keer werd er voldoende bezwarend materiaal gevonden om het café voor lange tijd te sluiten. Tegelijkertijd kreeg Tropicana, dat in de plek kwam van zo'n drugscafé, goed nieuws: het buurthuis mag een jaar langer openblijven.

De politie en drugsbrigade verrasten de caféuitbater van Taverne 54 en konden zo voldoende bezwarend materiaal vinden om het café voor een tijdje te sluiten. De beruchte drugs- en prostitutiebar in de Lakensestraat, tegenover de KVS, moet niet voor het eerst de deuren een tijdje sluiten. Enkel via het gerecht kan een permanente sluiting opgelegd worden aan een handelszaak.

Toch belooft burgemeester Philippe Close (PS) het ritme van de sluitingen en de politiecontroles op te zullen voeren. De uitbater ziet zo immers inkomsten aan zijn neus voorbijgaan. "Misschien beslist de cafe-uitbater dan wel om zelf weg te gaan uit de wijk. We hopen het alvast", klinkt het bij wijkcomité Alhambra. De buurtbewoners juichen de inspanningen toe.

Buurthuis Tropicana

De Alhambrawijk kreunt al jaren onder overlast door prostitutienetwerken, die ook drugsoverlast met zich meebrengen. Eén van die plaatsen waarin allerlei criminele activiteiten plaatsvonden, is café Tropicana. De beruchte bar, waar onder meer machinegeweren werden aangetroffen, ging begin 2017 opnieuw open. Niet als bar, maar wel als buurthuis en ontmoetingsplek.

Sindsdien organiseren de intiatiefnemers er tentoonstellingen, debatavonden, lezingen, tweedehandsbeurzen, concerten en buurtfeestjes. Terwijl de voormalige cafébaas van de Tropicana voor problemen blijft zorgen met zijn Taverne 54 aan de overkant, brengen de nieuwe eigenaars harmonie in de wijk.

Aanvankelijk zou Tropicana slechts drie maanden openblijven, maar intussen bestaat het buurthuis al drie jaar. Woensdag gaven Brussel-Stad en het OCMW de toestemming om daar nog een vierde jaar (tot eind 2020) aan toe te voegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?