De Brusselse brandweer

| De Brusselse brandweer.

Brandweer bekogeld met stenen: hulpverleners moeten verplicht helm op

CD
© BRUZZ
07/06/2022
Updated: 07/06/2022 12.18u

Rond middernacht is een van de ploegen van de Brusselse brandweer het slachtoffer geworden van agressie in de Merodestraat in Vorst. Er zijn geen gewonden gevallen, maar er is wel psychologische impact, meldt woordvoerder Walter Derieuw. "Politie, brandweer en ambulanciers moeten nu een helm dragen over het hele Brusselse grondgebied uit vrees voor nieuwe aanvallen."

"De ploeg was bezig met het doven van een brand op de openbare weg en werd in Vorst, zonder enige aanleiding, door een groep personen, als mikpunt genomen van het gooien van stenen," licht Derieuw toe. "Er zijn kleine inslagen op het koetswerk en één steen ketste af op de helm van een van onze mensen. Gelukkig waren er geen gewonden, maar er is wel een psychologische impact."

De ploeg heeft zich onmiddellijk in veiligheid gebracht. “We zullen klacht neerleggen en de nodige ondersteuning voorzien voor onze mensen,” aldus nog Derieuw. “De ploeg kan terecht bij het Fire Stress Team. Dat zijn brandweermannen en -vrouwen die een opleiding hebben gevolgd voor psychologische ondersteuning, of bij onze psychologe of sociaal assistent. Natuurlijk krijgen ze veel steun en sympathie van collega’s.”

Vakbondsafgevaardigde Eric Labourdette (VSOA) is niet te spreken over het incident. “Ik ben woest, net zoals het korps. Het is onbegrijpelijk dat zij bekogeld worden met stenen op het moment dat zij de maatschappij helpen. Ze kunnen niets doen, want als een brandweerman tegenreactie geeft, zou hij bestraft worden. Dat is de wereld op zijn kop."

Maatregelen

Agressie tegenover het brandweerkorps is geen Brussels of Belgisch fenomeen, maar een internationaal, zegt Derieuw. “We hebben een werkgroep opgestart die vormingen geeft over hoe je moet reageren op stedelijke onrust. Onze minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), heeft een lik-op-stukbeleid beloofd. Verder is er een goede samenwerking tussen de verschillende Belgische brandweerzones.”

Ook komt de brandweer meer in contact met burgers, bijvoorbeeld door aanwezig te zijn op lokale braderieën. “Wij hebben ook een aantal Brusselse jongeren opgeleid tot brandpreventieadviseurs, zodat ze de brandweer beter leren kennen.”

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels), bevoegd voor de Brusselse Brandweer, reageert op Twitter dat "wie mensen bekogelt die zich inzetten voor onze samenleving, soms met risico voor eigen leven, geen respect heeft voor de samenleving." Volgens Smet zal de brandweer consequent klacht blijven indienen. "Enkel streng optreden van politie en justitie is hier op zijn plaats."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni