Brussel bestelt eerste lading van 100.000 sneltests

© PhotoNews
| Een Covid-19-test.

Het Brussels gewest heeft net een eerste bestelling geplaatst naar 100.000 coronasneltests. Dat laat het kabinet van Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) woensdag weten. De sneltests zouden volgende week moeten aankomen.

De sneltests zullen in eerste instantie naar de rusthuizen gaan, maar ook naar andere woonzorgcentra voor bijvoorbeeld personen met een handicap. "Zo kunnen we de preventieve testing blijven opvolgen", zegt minister Maron in het persbericht. "Het gaat om een eerste bestelling, er zullen er nog volgen in de komende weken."

Met de sneltests moet de druk op de testcentra en laboratoria enigszins verlagen, want de resultaten van de klassieke PCR-tests (met het staafje in de neus, red.) laten soms enkele dagen op zich wachten. Met de nieuwe sneltests is dat probleem van de baan: net als een soort zwangerschapstest geven deze testen al binnen het kwartier resultaat en moet de test niet langs een labo passeren.

Surplus

De 100.000 extra tests vormen een surplus op de huidige testcapaciteit in Brussel. Ze worden dus niet ingezet in de verschillende testdorpen die nu al actief zijn in het gewest. Die behouden hun huidige capaciteit.

Maron herinnert eraan dat er de afgelopen week meer dan 49.000 PCR-coronatests zijn afgenomen in heel Brussel. Als daar nog drie beloofde testcentra bijkomen, in Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek, moeten dat tegen eind november 63.000 per week worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?