Molenbeek doet speekseltest bij onderwijzend personeel: 'Resultaat is geruststellend'

© PhotoNews
| Burgemeester Catherine Moureaux.

De gemeente Molenbeek liet als eerste Brusselse gemeente speekseltests uitvoeren bij zijn onderwijzend personeel. Dat leverde 17 positieve gevallen op in 12 verschillende scholen. “Het toont dat de bestaande protocollen werken,” vindt burgemeester Catherine Moureaux (PS).

Molenbeek is nog steeds de zwaarst getroffen gemeente in het gewest. Het bestuur besloot om al zijn onderwijspersoneel vorige week de mogelijkheid te bieden op een speekseltest. 1.200 tests werden aangeboden, iets meer dan 800 personeelsleden gingen op het aanbod in. Het gaat daarbij niet enkel om leerkrachten, maar ook om technici en omkaderend personeel.

Het voordeel van de speekseltests is dat ze vier keer minder duur zijn dan de PCR-tests en de resultaten ook de dag zelf nog kunnen volgen. Molenbeek is de eerste gemeente die zo'n speekseltest laat uitvoeren in het gewest. "We hebben ook geen weet van andere gemeenten die het voorbeeld zouden volgen," klinkt het bij het kabinet van burgemeester Catherine Moureaux (PS).

Nergens meer dan 2 gevallen

Deze maandag kreeg de gemeente de resultaten van de eerste 748 tests, waarvan er acht niet-conform bleken. Bij de overige 740 tests bleken 17 mensen positief, goed voor 2,3 procent van de totale testpopulatie.

“Aangezien de test er maar 60 procent van alle besmette personen uithaalt, betekent dat we met ongeveer 3.7 procent positieve gevallen zitten,” legt burgemeester Catherine Moureaux uit. “Allemaal asymptomatisch, want wie wel symptomen had, was al in quarantaine en werd niet opnieuw getest.”

Opmerkelijk is de spreiding van de gevallen: de 17 besmette personen werken in 12 verschillende scholen. In zeven scholen werd één besmetting gevonden en in vijf andere scholen nog eens twee.

Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek

De besmette personeelsleden en hun hoogrisicocontacten gaan nu in quarantaine. Een school moet ook sluiten, omdat de twee bijkomende besmettingen ervoor zorgden dat er niet genoeg personeel meer was om gewoon verder les te geven.

De spreiding van de besmettingen toont voor Moureaux dat de bestaande veiligheidsprotocollen werken. “We waren nieuwsgierig of we clusters van onopgemerkte asymptomatische besmettingen zouden vinden, maar dat blijkt niet het geval.”

De burgemeester is dan ook tevreden met het resultaat. “We hebben de onderwijsgemeenschap kunnen geruststellen en hebben de scholen ook veiliger gemaakt door de besmette personeelsleden en hun risicocontacten uit de schoolomgeving te halen.”

Of de gemeente de testoperatie nog eens zal herhalen in de toekomst is nog niet duidelijk. “Dit heeft ons tussen 10.000 en 12.000 euro gekost. Dat is niet niets.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?