‘Brussels Helps’: BRUZZ, VGC en Muntpunt brengen Brusselaars samen die elkaar helpen

Brussels Helps brengt Brusselaars bij elkaar
Updated: 18-03-2020 - 18:54

Niet iedereen kan in coronatijden naar de winkel of apotheek. De VGC, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, heeft daarom een centraal platform gelanceerd om hulp te bieden en te vinden tijdens de coronacrisis. Via de website ‘Brussels Helps’ kunnen Brusselaars die vrijwillig hulp aanbieden en mensen die hulp nodig hebben elkaar makkelijk vinden.

Het drietalige platform is een samenwerking van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Muntpunt en BRUZZ.

“Wij waren vorige week al begonnen met allerhande initiatieven te verzamelen via onze website”, legt algemeen directeur Dirk De Clippeleir van BRUZZ uit. “De VGC heeft dat overgenomen om het op Brussels niveau te coördineren.”

Het platform is nu een marktplaats: wie hulp zoekt, kan daar discreet een vraag naar stellen. Wie hulp wil aanbieden, kan dat ook. De medewerkers van de VGC stemmen de hulpvragen af op het aanbod en brengen de Brusselaars met elkaar in contact.

De hulp kan gaan van boodschappen doen, naar de apotheker gaan of een babbeltje via de telefoon doen. Alle vragen zijn gebundeld op deze pagina.

“Het doel is ook om de vele solidariteitsacties te kunnen coördineren”, zegt De Clippeleir. “We willen tonen dat er in deze tijden van slecht nieuws ook wat goed nieuws te vinden is.”

Vrijwilligers

“Het is hartverwarmend om te zien dat veel Brusselaars hun steentje willen bijdragen als vrijwilliger”, zegt ook leidend ambtenaar van de VGC Eric Verrept. “Wij willen hen daarbij helpen door hun aanbod bij elkaar te brengen en tot bij de mensen te krijgen die hun hulp nu meer dan ooit nodig hebben, met zorg voor de gezondheid van zowel de zorgvrager als de vrijwilliger.”

Met Muntpunt als derde partner moet het platform zoveel mogelijk verspreid worden.

Wie zich opgeeft als vrijwilliger tijdens de coronacrisis, kan zich bovendien gratis laten verzekeren. Bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk kan iedereen nu een gratis verzekering afsluiten. Tot nu toe kon dat alleen voor verenigingen.

"Brusselaars hebben al vaker bewezen dat zij de grootste troef zijn van deze stad", zegt VGC-Collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen). "Met deze website bundelen we hun initiatieven zodat ze de juiste mensen nog makkelijker bereiken. We danken, samen met collegeleden Pascal Smet en Sven Gatz, alle Brusselaars voor hun zorg en solidariteit."

BRUZZ sprak via Skype met VGC-collegelid Pascal Smet (one.brussels-SP.A) over het initiatief:

Brussels Helps

Wat kun je doen om andere Brusselaars te helpen tijdens de coronacrisis? En hoe kun je zelf hulp vragen? 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?