| Agenten die mensen oppakken zullen in de toekomst niet langer zelf instaan voor de bewaking van arrestanten die in een cel belanden. Die taak zal worden overgelaten aan andere agenten die daarvoor een speciale opleiding krijgen.

Brusselse politieagenten krijgen extra bewakingsopleiding

GR
© BRUZZ
04/03/2021

Politieagenten die tijdens een betoging een arrestatie uitvoeren zullen in de toekomst niet langer mogen instaan voor de bewaking van die persoon. Dat blijkt uit een gesprek dat de socialistische politievakbond ACOD had met burgemeester Philippe Close (PS).

Burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) heeft vorige week donderdag een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van de socialistische politievakbond ACOD. De aanleiding daarvoor was een open brief van de vakbond zelf over buitensporige politieoptredens tijdens de betoging tegen klassenjustitie en in het cellencomplex in Etterbeek op 24 januari. De brief kwam er nadat agenten zelf bij de vakbond het gedrag van andere agenten hekelden.

Bewaking professionaliseren

Close heeft in zijn gesprek met het ACOD meer uitleg gegeven bij de plannen van de Stad en het ministerie van Binnenlandse Zaken om werk te maken van een verdere professionalisering van de politiediensten. Agenten die mensen oppakken zullen in de toekomst niet langer zelf mogen instaan voor de bewaking van arrestanten die in een cel belanden. Die taak zal worden overgelaten aan andere agenten die daarvoor een speciale opleiding krijgen. Wanneer en hoeveel agenten de extra vorming zullen volgen, is nog niet duidelijk.

“In de meeste zones wordt nu al op deze manier gewerkt, maar tijdens grote betogingen met een heleboel arrestaties is dat praktisch niet altijd even gemakkelijk. De korpsen zijn dan vaak overbelast. Aan de hand van interne werk- en reflectiegroepen zal de komende maanden bestudeerd worden hoe dat op zo’n dagen alsnog werkbaar is,” licht Betty Masure van het ACOD toe.

Het doel van de hele operatie is om te vermijden dat er een langdurig spanningsveld ontstaat tussen de agent en de persoon die hij oppakt. “Een arrestatie kan een onaangename ervaring zijn. Als iemand die wordt opgepakt later in een cel diezelfde agent terugziet, kan dat voor een conflict zorgen. De bewaking overlaten aan een andere agent kan dat voorkomen,” zegt Masure nog.

‘Geen vrijgeleide voor hardhandige optredens’

Volgens Masure zal deze ingreep het gedrag van een agent bij een interventie niet negatief beïnvloeden. “Buitensporig politiegeweld is vandaag toe te schrijven aan een aantal agenten die zijn boekje te buiten gaat. Het overgrote deel doet zijn werk goed. Dit is zeker geen vrijgeleide voor agenten om bij een interventie zonder reden hardhandig op te treden bij iemand die ze daarna niet meer terugzien."

In het kader van de verdere uitbouw de politiewerking, zullen alle Brusselse cellencomplexen ook voorzien worden van camera’s. “Ook dat zal de vraag naar meer transparantie over de werking van de politie alleen maar ten goede komen,” aldus Masure nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni