| De burgemeesters van Sint-Joost, Schaarbeek en Evere willen dat de federale politie meer aanwezig is in het Noordstation (archiefbeeld)

Burgemeesters dreigen Noordstation deels af te sluiten door overlast

© Belga
29/11/2021

De burgemeesters van Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere hebben er maandag mee gedreigd bepaalde ingangen van het Brusselse Noordstation af te sluiten en de federale politie op te vorderen als de federale regering geen extra middelen voorziet voor de veiligheid in de Noordwijk.

In een brief aan de ministers Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken, CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Justitie, Open VLD), en aan staatssecretaris Sammy Mahdi (Asiel en Migratie, CD&V), wijzen burgemeesters Cécile Jodogne (Schaarbeek, Défi), Emir Kir (Sint-Joost, onafhankelijke) en Ridouane Chahid (Evere, PS) op de kritieke veiligheidstoestand in en rond het Noordstation. Er zijn steeds meer incidenten met drugs en wapens.

"De acties van de lokale politie hebben geen resultaat omdat het grootste deel van de betrokkenen (afkomstig uit Eritrea en Soedan) niet uitgewezen kan worden. Zij kunnen dus ook niet worden vastgehouden en de gearresteerden worden vervolgens vrijgelaten," leggen de burgemeesters uit.

Ze herinneren de minister van Binnenlandse Zaken er ook aan dat zij naast de gemeentelijke autoriteiten kan optreden bij problemen van openbare orde die zich over het grondgebied van meerdere gemeenten uitstrekt, of als het algemeen belang een interventie noodzaakt, wat in hun ogen het geval is. Het federale niveau beschikt ook over een autonomie over de algemene administratieve politie, vreemdelingenpolitie en spoorwegpolitie, die belast is met de openbare orde in de treinstations.

Ingangen Noordstation afsluiten

De drie burgemeesters eisen de aanwezigheid van de federale politie in het Noordstation en de oprichting van een oriëntatie- en onthaalcentrum voor de betrokkenen, met het oog op de inschrijving in een inclusief project voor middellang verblijf.

"Indien de veiligheid niet meer kan verzekerd worden, behouden we ons het recht om bepaalde ingangen van het Noordstation te sluiten, en indien nodig de federale politie op te vorderen als dat nodig is," schrijven ze nog.

Een maand geleden was er overleg tussen de burgemeester van Sint-Joost en Schaarbeek, de lokale politiezone Brussel-Noord, vertegenwoordigers van het Brussels Gewest en de kabinetten van Justitie, Binnenlandse Zaken en Asiel en Migratie. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) sprak toen van een "constructief" overleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni