Burgerbeweging controleert zone 30 in Evere: '75 procent rijdt te snel'

© PhotoNews
| "Iedereen die sneller kon rijden, deed dat ook."

Maar liefst 75 procent van de bestuurders in Evere houdt zich niet aan de snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur. Dat blijkt uit metingen van 1140/0, de burgerbeweging voor meer verkeersveiligheid. In een nieuwjaarsbrief vragen ze het gemeentebestuur om actie. “Met de nieuwe burgemeester hebben we alvast een veel beter contact.”

De metingen werden de afgelopen weken op verschillende plaatsen in Evere uitgevoerd, telkens in een zone 30. Dat gebeurde met een geijkte scanner.

Wat blijkt? Maar liefst 75 procent reed harder dan toegestaan. “En degene die zich wel aan de snelheidsbeperkingen houden, deden dat meestal omdat ze gehinderd werden door een vrachtwagen of een fietser die ze niet konden inhalen", zegt Eva Verbist van het burgercollectief 1140/0. “Iedereen die sneller kon rijden, deed dat ook. Verschillen tussen laag-, midden- en hoog-Evere waren er dan ook niet.”

In een nieuwjaarsbrief aan nieuwbakken burgemeester Ridouane Chahid (PS) vraagt het collectief om "ons een gemeente te schenken waar in dit nieuwe jaar de zone 30 ook echt wordt nageleefd. Getekend: je burgerbeweging."

“Dat kan door met de politie in te zetten op controles en beboeten, maar ook door de infrastructuur aan te passen zodat het onmogelijk wordt om sneller te rijden”, zegt Verbist.

'Positief signaal'

Het burgercollectief heeft er alvast goeie hoop in dat het met Chahid beter zal lopen dan met de vorige burgemeester Christian Béozière (PS). Die verbood een sensibiliseringsactie aan de schoolpoort.

“De huidige (waarnemend) burgemeester is nog maar op post sinds 1 januari 2020, maar heeft ons meteen een positief signaal gegeven door ons uit te nodigen voor een overleg”, stelt Verbist.

Dat overleg, ergens begin februari, zal onder meer gaan over de invulling van het lokale circulatieplan. “Daarvoor stellen wij graag onze expertise als ervaringsdeskundigen ter beschikking”, klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?