Chahid neemt burgemeesterssjerp in Evere over: ‘Hij kent zijn dossiers heel goed’

ps_chahid_ridouane_940_667px_c_bx1.jpg
© BX1
| Chahid vergaarde onder meer krediet als vicevoorzitter van de MIVB.
© BX1
| Chahid vergaarde onder meer krediet als vicevoorzitter van de MIVB.

Vanaf januari 2020 zal Ridouane Chahid (PS) dienstdoen als waarnemend burgemeester in de gemeente Evere. De 42-jarige Chahid neemt de sjerp over van partijgenoot Christian Béozière. Dat heeft Rudi Vervoort, zetelend burgemeester, begin deze week bekendgemaakt aan de lokale PS-afdeling.

Wat al sinds 14 oktober 2018 in de lucht hing, is nu ook officieel, meldt de RTBF. Chahid moest bij de gemeenteraadsverkiezingen enkel voor Vervoort de duimen leggen, maar met 1.783 voorkeursstemmen scoorde de geboren Molenbekenaar verrassend goed in Evere. Maar de burgemeestersjerp was al beloofd aan Béozière, Chahid moest vrede nemen met een schepenpost.

Achter de schermen maakte Vervoort, die als burgemeester zelf beslist wie in zijn plaats de honneurs waarneemt, al werk van de machtsoverdracht. Nu de Everse begroting rond is, werd de aanstelling van Chahid ook officieel. “Christian Béozière was hard aan het werk rond die budgettaire discussies. We wilden hem die oefening laten afmaken”, licht Chahid toe bij BRUZZ.

Martine Raets, kandidaat van Open VLD voor het Vlaams Parlement

De timing van Vervoorts beslissing deed wat wenkbrauwen fronsen, ook binnen de Everse PS-afdeling. “Maar door de verkiezingsuitslag is zijn aanstelling gewoon legitiem”, geeft ook MR-oppositielid Alain Vander Elst toe. Hij omschrijft Chahid als een man met uitzonderlijke dossierkennis en een sterke persoonlijkheid. “Hopelijk kan hij voor meer transparantie zorgen binnen het college.”

Schepen Martine Raets (Open VLD) maakte de steile politieke opmars van Chahid van dichtbij mee. Zeven jaar geleden stapten ze samen als nieuwe gezichten in het college. “Dat schepte meteen een band. Sindsdien onderscheidde hij zich met zijn dossierkennis en harde werk. Een beminnelijk man die luistert naar de burgers. Ik ben alvast overtuigd”, zegt Raets aan BRUZZ.

Nederlandse les

Volgens Chahid zijn netheid, verkeersveiligheid en economische ontwikkeling de grootste uitdagingen in Evere. “Die zaken moeten we aanpakken om het imago van de gemeente te verbeteren”, vindt de toekomstige burgemeester, die ook lessen Nederlands volgt. “Ik begrijp het goed, maar wil me beter kunnen uitdrukken tegenover bewoners die me aanspreken in het Nederlands.”

Wie Chahid zal opvolgen als eerste schepen bevoegd voor Sport, Jeugd, Preventie, Stedenbouw en Leefmilieu is nog niet duidelijk. “Begin januari 2020 zal er bij de PS een algemene vergadering georganiseerd worden om die knoop door te hakken”, aldus Chahid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?