Close: 'Alle detentiecentra krijgen camera's'

© PhotoNews
| Philippe Close (PS) tijdens een gemeenteraad in precoronatijden.

Als het van burgemeester Philippe Close afhangt, krijgen alle detentiecentra in Brussel camera's. Dat zou moeten voorkomen dat er uitschuivers gebeuren bij administratieve arrestaties. Dat heeft Close dinsdagochtend op Bel RTL gezegd.

"Detentiecentra zijn er nog te vaak heel slecht aan toe. Daar moet dringend iets aan gebeuren," stelt burgemeester van Brussel Philippe Close dinsdagochtend bij RTL. "Om alle risico's op uitschuivers te vermijden en een beter zicht te krijgen op wat er gebeurt bij administratieve aanhoudingen is het ook noodzakelijk dat overal camera's worden geïnstalleerd."

De laatste weken zijn er verschillende gevallen van politiegeweld gesignaleerd na (administratieve) aanhoudingen, vaak na betogingen. "Daar heb ik voor gestreden," zegt de burgemeester. "Dat die betogingen mogen plaatsvinden vind ik belangrijk, maar het is moeilijk om de limiet van honderd deelnemers af te dwingen."

Zo is het Brusselse parket een onderzoek gestart naar aanleiding van de klacht van verschillende ouders van minderjarigen die op zondag 24 januari werden opgepakt bij de betoging tegen klassenjustitie. Na afloop waren er meerdere getuigenissen van opgepakte jongeren die spraken over overdreven politiegeweld tijdens de aanhoudingen en nadien terwijl ze werden vastgehouden in de cellen in de politiekazerne in Etterbeek.

Een tiental politiemensen van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene heeft melding gemaakt van wangedrag bij de arrestaties na de verboden betoging. Hun getuigenissen leidden tot een brief van politievakbond ACOD aan Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?