Beeld van het tumult aan het Zuidstation.

Controleur Brussel Mobiliteit aangevallen aan Zuidstation

KH
© BRUZZ
10/05/2022
Updated: 11/05/2022 06.38u

Een controleur van gewestadministratie Brussel Mobiliteit is dinsdag door verschillende mensen bedreigd. Dat gebeurde tijdens een controle aan het Zuidstation. De man, die net een rugoperatie had ondergaan, werd ook in de rug gestampt.

De controleur wou dinsdagochtend de papieren verifiëren van een voertuig voor personenvervoer in de nabijheid van het Zuidstation. Wellicht ging het om een VVC-voertuig, dat onder de limousinewetgeving rijdt (die van toepassing is op diensten als Uber, red.). Dat zegt Brussels parlementslid Jamal Ikazban (PS).

De chauffeur bleek wel over een vergunning voor de Rand te beschikken, maar niet voor Brussel. Dat zegt woordvoerster van Brussel Mobiliteit Inge Paemen.

“Tijdens de controle trommelde de chauffeur in kwestie enkele kennissen op, die in de buurt aanwezig waren. Die begonnen de controleur te bedreigen en vielen hem uiteindelijk ook aan. De man kreeg een stamp in de rug, terwijl hij net aan zijn rug geopereerd was.”

Ziekenhuis

De controleur in kwestie werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. De chauffeur van het VVC-voertuig verliet daarop de plaats met zijn wagen en de andere betrokkenen verspreidden zich, maar de lokale politie van de zone Brussel Zuid kwam ter plaatse.

"Twee controleurs van Brussel Mobilieit hebben klacht ingediend", zegt Camille Thiry van Brussel Mobiliteit. "We hopen dat het onderzoek en de analyse van de camerabeelden zal uitwijzen wie verantwoordelijk is voor deze agressie. Bij Brussel Mobiliteit tillen we hier zwaar aan. We zijn geshockeerd door dit soort gewelddadig gedrag tegen mensen die enkel hun werk doen."

Brussels minister-president Rudi Vervoort, bevoegd voor personenverkeer, heeft zijn steun betuigd op Twitter en spreekt van een "onaanvaardbare agressie" op iemand die zijn functie uitoefende.

Chauffeur betwist overtreding

De gecontroleerde chauffeur betwist dan weer dat hij in overtreding was. Naar eigen zeggen had de man een klant opgepikt in Beersel en rond 09.50 uur afgezet aan het Zuidstation toen hij gecontroleerd werd door de controleurs van Brussel Mobiliteit. Die zouden ermee gedreigd hebben zijn wagen in beslag te nemen omdat er al een andere rit was besteld.

"Maar op het Uber-platform kan je de bestellingen niet uitschakelen als je in Brussel bent," verklaart de betrokken chauffeur. "Je moet die annuleren en dat had ik ook gedaan. Er was geen klant in de omgeving van mijn wagen. Een nazicht van mijn historiek had duidelijk gemaakt dat ik de regels altijd naleef, ik pik klanten op in het Vlaams Gewest om ze ofwel daar, ofwel in Brussel af te zetten."

Toen hij geen gehoor leek te krijgen bij de controleurs, zou de man naar eigen zeggen zijn documenten genomen hebben en weggegaan zijn met zijn wagen.

Kosten en tijdverlies

"Ik had schik voor de kosten en het tijdverlies die een inbeslagname en een betwisting zouden meebrengen," gaat de man verder. "De inbeslagname zou onterecht geweest zijn, maar ik wist dat, eenmaal mijn wagen in beslag werd genomen, ik voor lange tijd mijn werk zou kwijt zijn."

Volgens de man heeft hij ook niemand aangezet tot rellen. Een andere VVC-chauffeur zou hem zien vertrekken hebben en zou vervolgens gezien hebben hoe enkele andere mannen, die niets met de feiten te maken hadden, amok begonnen maken. Ook die chauffeur zou niet ter plaatse gebleven zijn en zou niet gezien hebben dat er een slag werd uitgedeeld, maar merkte later, toen hij terugkeerde, wel een ziekenwagen op.

De voorbije jaren waren er geregeld spanningen met zowel Uber- als taxichauffeurs. Over het statuut van die eerste heerste lange tijd onduidelijkheid. De taxi-ordonnantie van de Brusselse regering, die er nu ruim zeven jaar na de komst van Uber op de markt aankomt, moet voor een helder kader zorgen. De ordonnantie wordt volgende week besproken in het parlement.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni