Irisbox computer scherm Flagey ICT

| Het Brusselse platform IRISbox ondervond enkele storingen door de cyberaanval.

Cyberaanval nog niet helemaal opgelost: ook scholen en gemeenten getroffen

EC
© BRUZZ
05/05/2021

De cyberaanval bij Belnet, een internetbeheerder in ons land, blijft verschillende overheidswebsites verstoren. Ook in Brussel. Zowel scholen als gemeenten ondervinden af en toe verbindingsproblemen. "De verbinding blijft instabiel", zegt het gewestelijk informaticacentrum.

De cyberaanval bij Belnet begon dinsdag en is sinds vorige nacht relatief stabiel, maar er blijven problemen opduiken. "Belnet zorgt voor internetvoorziening bij verschillende gewestelijke instellingen, maar ook in scholen en gemeenten", zegt directeur-generaal Nicolas Locoge van het Centrum voor Informatica van het Brussels Gewest (CIBG). "Gisteren waren er vooral storingen in de internetvoorziening, niet in het functioneren van onze eigen websites."

Eén van de sites die geraakt werd, is die van de MIVB en meerbepaald hun elektronische betalingen. In verschillende kiosken en verkoopautomaten van de MIVB was het dinsdag niet meer mogelijk om met de bankkaart te betalen. Daarom zette de vervoersmaatschappij de metropoortjes tijdelijk open, nog tot woensdagochtend. "Voorlopig is alles opgelost en zijn de poortjes weer dicht, maar we moeten het verder in de gaten houden", zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme rond de middag.

Irisbox

De gemeente Ukkel laat via Twitter weten dat hun gemeentelijke website dinsdag verstoord was, net als het online aanmeldingsplatform Irisbox. Via Irisbox kunnen inwoners van de gemeente documenten zoals een geboorteakte of adreswijziging aanvragen. "Irisbox was niet getroffen, maar het kan zijn dat er tijdelijk bepaalde problemen waren met de internetverbinding", zegt directeur Locoge van het CIBG. Het is onduidelijk of er nog andere gemeenten problemen ondervonden.

"Al kan het evengoed aan een internetprobleem binnen de gemeente Ukkel hebben gelegen", zegt Locoge. "Wij kregen verschillende meldingen van IP-adressen die zijn aangevallen en tijdelijk zonder internet zaten. Kleinere, middelbare scholen hebben daar niet zoveel last van ondervonden. Die adressen hebben we nu hersteld."

Een lijst van getroffen instellingen heeft het CIBG niet. Minister voor Digitalisering en Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi) heeft die evenmin. De problemen zijn wel nog niet helemaal van de baan. "De aanval verandert telkens van doel, dus moet Belnet zich telkens aanpassen bij de herstelling", zegt Locoge. CIBG werkt nu met backupsystemen en die doen het voorlopig goed. "De problemen komen sporadisch", klinkt het.

Bij het Brussels vaccinatieplatform Bruvax en in de vaccinatiecentra zijn nog geen problemen opgedoken als gevolg van de cyberaanval, zegt GGC-woordvoerster Fatima Boudjaoui.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , cyberaanval , CIBG , Belnet , Irisbox

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni