Dit jaar al 181 aangiftes van verkrachting bij Brussel Hoofdstad-Elsene

© Bianca Debaets
| Bianca Debaets wil dat er meer ingezet wordt op onder meer sensibiliseringscampagnes, zoals deze campagne 'Meld Geweld' uit 2016.
Updated: 28-10-2020 - 17:56

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft in 2019 280 verkrachtingen en 214 aanrandingen geregistreerd. Tijdens de eerste acht maanden van 2020 waren dat 181 verkrachtingen en 113 aanrandingen. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij de politie. De aangiftes hebben niet per definitie betrekking op feiten die zich in de politiezone voorgedaan hebben.

Uit de statistieken die de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene en het Zorgcentrum na Seksueel Geweld bekend maakten, blijkt dat de slachtoffers vaak tot de leeftijdscategorie 18-25 jaar (33%) en 26-35% (23%) behoren. 89% van de slachtoffers zijn vrouwen. Vaak zijn de daders mannen (95%) die zelf meerderjarig zijn (91%). In meer dan de helft van de gevallen kent de dader het slachtoffer, in 21% van de gevallen gaat het om een familielid, in 35% van de gevallen is het een kennis.

Debaets noemt de cijfers hallucinant: "We moeten dringend meer werk steken in het aanpakken van deze plaag.”

De aangiftes die in het commissariaat Brussel Hoofdstad-Elsene werden gedaan, hoeven overigens niet automatisch betrekking te hebben op feiten die zich in die politiezone hebben voorgedaan, verduidelijkt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "Het kan evengoed gaan om Franstaligen uit de Vlaamse Rand. En andersom kunnen er ook aangiftes van seksueel geweld in Brussel in bureaus elders in het land worden gedaan."

5 extra inspecteurs

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene werkt samen met het Sint-Pietersziekenhuis en het Zorgcentrum na Seksueel Geweld, waar slachtoffers van seksueel geweld alle gepaste zorg en bijstand onder een dak vinden. 60 procent van de ontvangen slachtoffers daar, dient daadwerkelijk een klacht in. De Brusselse politie ontwikkelt daarnaast ook sensibiliseringsacties met de horecazaken.

“Jammer dat het nodig is, maar het is wel positief dat de politiezone besloten heeft om de gespecialiseerde cel zedenfeiten uitgebreid wordt met vijf inspecteurs, die samenwerken met experts die zich vrijwillig aanbieden,” besluit Debaets. “Zij richten zich vooral op slachtoffers van feiten die al meer dan 7 dagen oud zijn, aangezien de slachtoffers vaak lang wachten om zich aan te dienen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?