Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene
© PhotoNews | Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene.

Doulkeridis: 'Nood aan plan tegen kleine criminaliteit'

© Belga
16/11/2020

De burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo), wil dat de kleine buurtcriminaliteit beter wordt aangepakt. Dat zegt hij naar aanleiding van een incident afgelopen zaterdag, waarbij drie politiemensen gewond raakten bij een coronacontrole. "Zonder geïntegreerde aanpak is elke lokale inspanning zelfs contraproductief, omdat er een gevoel van straffeloosheid heerst."

"Ik kan op geen enkele manier aanvaarden dat politiemensen die hun werk in steeds moeilijker omstandigheden doen, het slachtoffer worden van geweld", zegt burgemeester Christos Doulkeridis.

Politie systematisch burgerlijke partij

"Net zomin kan ik aanvaarden dat een wijk of een aantal mensen denkt dat ze boven de wet staan. In overleg met mijn collega, Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en de korpschef van de politie Brussel-Hoofdstad-Elsene, Michel Goovaerts, is besloten dat de politiezone zich systematisch burgerlijke partij zal stellen in dossiers van geweld tegen één van haar agenten."

Dergelijke incidenten, waarbij burgers zich tegen de politie keren, zijn niet eigen aan Elsene en doen zich voor in verschillende Brusselse, Vlaamse of Waalse gemeenten, aldus de burgemeester. "Al lijkt het dat ze meer mediatieke en politieke aandacht krijgen als ze in de hoofdstad gebeuren. In ieder geval zijn ze ontoelaatbaar en verzuren ze de levenskwaliteit van de inwoners van die buurten."

'Straffeloosheid aanpakken'

De Elsense burgemeester roept op tot een globale strategie tegen de kleine buurtcriminaliteit en pleit voor meer overleg tussen de verschillende diensten. "De gemeenten doen essentieel preventiewerk, de lokale politie komt tussen met haar middelen maar al die inspanningen zijn tevergeefs als er geen juridisch gevolg komt."

"Heel wat van die incidenten zijn ook gelinkt aan drughandel. Zonder geïntegreerde aanpak is elke lokale inspanning zelfs contraproductief, omdat er een gevoel van straffeloosheid heerst. We kunnen niet blijven toekijken hoe een deel van onze jeugd wegzakt in criminaliteit en gemakkelijk geld, en een deel van onze bevolking daar de gevolgen van draagt", klinkt het verder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Veiligheid, Samenleving, Christos Doulkeridis, kleine criminaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie