Dreigingsniveau blijft nog tijd op 3, zegt OCAD-topman

© Belga
28/10/2023

Ons land zal nog een tijd op dreigingsniveau 3 blijven. Die verhoogde waakzaamheid is een gevolg van de aanslag in Brussel maar ook van het conflict tussen Israël en Hamas. Dat heeft de topman van het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, Gert Vercauteren gezegd in "De ochtend" op Radio 1.

Sinds de aanslag in Brussel, waarbij twee Zweden werden doodgeschoten, staat het dreigingsniveau op 3 in ons land. Op dat niveau blijft de dreiging wel "ernstig". Een van de grootste redenen dat de dreiging op dat niveau blijft staan, is het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Volgens Gert Vercauteren, topman van het OCAD, is de crisis in de Gazastrook een "emotioneel triggerevent" dat een zware emotionele impact heeft op de bevolking. "In dat klimaat is natuurlijk het risico groot dat bepaalde mensen hun woede of frustraties gaan uiten op een gewelddadige manier", aldus de topman op Radio 1. "We zien nu ook al dat het aantal dreigingsmeldingen toeneemt. In de zomer zaten we in een luwe periode, nu moeten we bijna dagelijks met de verschillende diensten samenzitten om zeer verontrustende gevallen aan te pakken."

Het gaat dan om bedreigingen tegen de Joodse gemeenschap op sociale media. Daarnaast zijn er ook mensen die terroristen imiteren: copycatgedrag. "We moeten daar heel behoedzaam voor zijn. Ik vrees dat we hier nog een tijd aan vastzitten, we moeten ook zien hoe het verdergaat met het conflict in de Gazastrook, maar ik denk niet dat de gevolgen de eerstkomende weken verdwenen zullen zijn."

Vercauteren benadrukt tegelijk dat het belangrijk is om het hoofd koel te houden. "Het is belangrijk om niet te overreageren, het spel van de terroristen niet mee te spelen. Want dat is net wat ze willen. We moeten er -voor zover het kan- verstandig mee omgaan", zegt hij. "Het is uiteraard niet aan het OCAD om te beslissen wie er op straat moet komen, militairen of de politie, maar ik zou ervoor pleiten om de zaken via de normale weg aan te pakken: verhoogde waakzaamheid, extra politie. Laat ons het hoofd koel houden, dat is het beste wat we in deze situatie kunnen doen."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni