Echtpaar ernstig bevangen door CO-vergiftiging in Ganshoren

© Belgaimage
| De Brusselse brandweer.

In Ganshoren is dinsdagavond een echtpaar ernstig bevangen geraakt door een CO-vergiftiging. De man van het echtpaar werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Dat meldt de Brusselse brandweer. Oorzaak van de intoxicatie was een slechte evacuatie van de verbrandingsgassen van de waterverwarmer door de grote hitte.

De hulpdiensten waren dinsdagavond omstreeks 22.40 uur opgeroepen voor een medische noodsituatie in een woning in de Heidekensstraat in Ganshoren. Eenmaal ter plekke ging de CO-melder van de ambulanciers meten af. Ze evacueerden daarop de twee bewoners van het pand, een echtpaar waarvan de man het bewustzijn al had verloren.

De man werd ter plaatse gereanimeerd en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Ook zijn echtgenote was ernstig geïntoxiceerd en werd naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging.

Oorzaak van de intoxicatie was de waterverwarmer in de badkamer, waar de man net een douche had genomen.

Oud toestel

"Het ging om een oud toestel, maar het probleem lag voornamelijk bij de evacuatie van de verbrandingsgassen", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "In normale omstandigheden kan de warme rook van de verbrandingsgassen stijgen doordat het buiten kouder is dan die gassen. Gisterenavond was door de grote hitte het verschil tussen de verbrandingsgassen en de buitentemperatuur te klein, waardoor de verbrandingsgassen niet konden stijgen."

De brandweerwoordvoerder wijst ook opnieuw op de preventieve maatregelen om een CO-intoxicatie te voorkomen. "Laat een goedgekeurd apparaat plaatsen door een erkende technieker, en laat het regelmatig onderhouden en controleren."

"De afvoer van de verbrandingsgassen dient ook conform te gebeuren en gecontroleerd te worden. Besteed ook aandacht aan de CO-waarschuwingen van het KMI. En zorg voor voldoende aanvoer van verse lucht en ventilatie, ook bij deze hoge temperaturen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?