| De campus aan de Nijverheidskaai is een van de plaatsen waar de Erasmushogeschool lokalen wil inrichten tot studieruimte voor studenten die niet beschikken over een degelijke leeromgeving.

Erasmushogeschool wil eigen lokalen inrichten als blokruimte voor 300 studenten

Godfried Roelant
© BRUZZ
29/04/2020

De Erasmushogeschool Brussel wil studieruimtes beschikbaar stellen voor zo’n 300 studenten die thuis niet beschikken over de nodige accommodatie om in alle rust te blokken. “We hebben daarvoor een draaiboek samengesteld en hopen tegen 11 mei groen licht te krijgen van de Nationale Veiligheidsraad”, zegt algemeen directeur Ann Brusseel.

Tijdens de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad over de versoepeling van de coronamaatregelen vorige vrijdag, werd met geen woord gerept over de hogeschool- en universiteitsstudenten.

Voor Ann Brusseel, algemeen directeur van de Erasmushogeschool Brussel (EHB), was dat meer dan een teleurstelling. “Het lijkt dan alsof niemand bekommerd is om het lot van de student, maar niets is natuurlijk minder waar”, benadrukt Brusseel.

300 studenten over drie campussen

Met de eindejaarsexamens in zicht heeft de EHB een plan klaar om haar lokalen in te richten als blokruimte. “Tien procent van onze studenten bevindt zich op dit moment niet op een studeerplek die naam waardig. Daarom willen wij zo snel mogelijk een deel van onze accommodatie heropenen. Dat moet kwetsbare jongeren de kans geven om op een aanvaardbare manier de examens voor te bereiden.”

In eerste instantie zou er plaats gemaakt worden voor zo’n 300 studenten. Die zouden verspreid worden over de campussen aan de Nijverheidskaai, het Bloemenhofplein en het universitair ziekenhuis (UZ) in Jette.

Om dat, met respect voor de geldende coronamaatregelen, allemaal in goede banen te leiden, stelde de directie een draaiboek samen. “Dat is volledig af en wordt nu afgetoetst bij de GEES (Groep van Experts belast met de Exitstrategie, red.). Er is ook een versie doorgestuurd naar verschillende politieke partijen, en die reageerden vrijwel allemaal positief.”

50 aanvragen op een dag

Ook Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is te vinden voor de oproep, al had hij het voorstel wel liever in alle luwte verder uitgewerkt. “Het is niet zo productief om dit op publieke fora te bespreken, want zo maak je het de virologen veel moeilijker om 'ja' te zeggen", licht Weyts zijn standpunt toe. Hij voegt daar nog aan toe dat op dit moment verschillende mogelijke pistes worden overlopen.

Brusseel begrijpt de reactie van de minister, maar hoopt toch op een snelle doorbraak. “Sinds vanochtend kunnen studenten hun interesse in een rustige studieomgeving kenbaar maken. Op een dag kregen we al meer dan 50 aanvragen binnen. Dat toont dat de nood hoog is”, aldus Brusseel, die graag op 11 mei de eerste studenten wil verwelkomen.

Om het voorstel om te zetten in realiteit is wel een aanpassing van het ministerieel besluit van 17 april nodig. Dat bepaalt de organisatie van het onderwijs in deze coronacrisis en laat voorlopig enkel afstandsonderwijs toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Onderwijs, Erasmushogeschool Brussel, Ann Brusseel, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni