Fietsbrigade Brussel Noord raakt moeilijk uit de startblokken

© PhotoNews
| De fietsbrigade in Brussel-Stad. Zichtbaar en efficiënt.

De fietsbrigade van Brussel Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost) is in 2019 van start gegaan, maar een klinkend succes is het niet. Er zijn maar acht bikers, terwijl er plaats is voor twaalf en het aantal uitgeschreven PV’s is in 2021 gehalveerd ten opzichte van het jaar voordien.

Zo zichtbaar en efficiënt de bikers van Brussel-Stad zijn, zo onzichtbaar zijn die van Schaarbeek, Sint-Joost en Evere. En dat blijkt nu ook uit de cijfers.

De fietsbrigade van de zone Brussel Noord heeft vorig jaar 6.891 PV’s uitgeschreven. Dat is amper de helft van het jaar voordien. Toen, in 2020, waren het er nog 13.361.

Dat antwoordde korpschef Olivier Slosse op een vraag van Schaarbeeks politieraadslid Arnaud Verstraete (Groen).

De cijfers verbleken bij die van de fietsbrigade van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene. Daar werden in 2021 87.767 PV’s uitgeschreven.

Verstraete vroeg in de politieraad van de zone ook hoe dat kwam. Daar bleek dat Brussel-Noord een gemengde werking heeft, met zowel interventie- als verkeerspolitie.

Volgens Verstraete leidt dit tot een grote versnippering. Hij stelt daarom voor om het model van Brussel Hoofdstad-Elsene te volgen en volledig op verkeersveiligheid te focussen, een voorstel dat de korpschef ter harte wil nemen.

Uit de cijfers bleek verder dat er maar acht bikers zijn in Schaarbeek, Evere en Sint-Joost, terwijl er ruimte is voor twaalf. In de zone Brussel-Elsene zijn er 55 bikers actief.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?