Fietsers en buschauffeurs wisselen van rol voor meer verkeersveiligheid

20220624_actie verkeersveiligheid Pro Velo MIVB
© MIVB
© MIVB

Fietsers van Pro Velo, de Fietsersbond, zijn Franstalige tegenhanger Gracq en buschauffeurs van de MIVB hebben een hele namiddag van rol gewisseld. Zo willen ze zorgen voor meer aandacht voor verkeersveiligheid en wederzijds begrip.

Een tiental instructeurs van de Brusselse buschauffeurs en de fietsverenigingen ontmoetten elkaar aan de MIVB-stelplaats van Haren. Na een quiz over de verkeersregels kroop iedereen op de fiets voor een tocht in de buurt van de stelplaats, met passages langs tram- en buslijnen. De dag werd afgesloten op het oefenterrein voor buschauffeurs, waarbij de fieters achter het stuur van een bus plaatsnamen en een parcours tussen kegeltjes aflegden.

Met het initiatief willen de fietsverenigingen en de MIVB niet alleen zoveel mogelijk ongevallen voorkomen, maar ook zorgen voor een betere verstandhouding en wederzijds begrip tussen chauffeurs en fietsers.

“Het doel van deze eerste ontmoeting was de standpunten dichter bij mekaar brengen, ieders dagelijkse realiteit beter begrijpen en de juiste houding, gedrag en handelingen promoten van zowel fietsers als buschauffeurs, door beroep te doen op de expertise van de fiets- en busopleiders," zegt Mathieu Nicaise van de MIVB.

Meer uitwisselingen

De bedoeling is dat er nog uitwisselingen komen. Tijdens de volgende afspraak staat een uitwisseling tussen fietsers en trambestuurders op het programma. Op termijn willen alle partijen ook werken rond specifieke thema’s zoals de dode hoek, tramsporen of de beperktere zichtbaarheid tijdens de wintermaanden.

"We zouden ook graag in dialoog gaan met de TEC en De Lijn, die ook in het Brussels gewest rijden," zegt Florine Cuignet van Gracq. "Bovendien moet nagedacht worden hoe we fietsers in het algemeen beter kunnen bereiken, want het aandeel dat een opleiding volgt bij Pro Velo of de Gracq blijft beperkt in vergelijking met het groeiend aantal fietsers in Brussel."

Die opleiding moet ervoor zorgen dat meer Brusselaars de fiets nemen. "Een van de belangrijkste obstakels voor nieuwe fietsers is het gevoel van onveiligheid in het verkeer. Opleiding, zowel theoretisch als praktisch, is een doeltreffend middel om deze perceptie van onveiligheid te verminderen," zegt directeur van Pro Velo Brussel ​Christophe Winkels.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?