Fuse

Fuse wil extra veiligheidsteam inzetten na mogelijke aanranding

EC
© BRUZZ
02/11/2021

Na een getuigenis over een mogelijke aanranding in nachtclub Fuse reageert de club dat er bijkomende aandacht komt voor seksueel geweld. Fuse belooft een extra veiligheidsteam in te zetten en verdachte personen te screenen aan de ingang.

Het verhaal verscheen maandagavond op de Instagram-pagina ‘Balance ton bar’, die getuigenissen over seksueel geweld in het Brusselse nachtleven bundelt. De feiten zouden zich zaterdagavond hebben afgespeeld. De getuigenis komt van enkele vriendinnen die samen uitgingen in de club. Onder een damestoilet dat al lange tijd op slot was, waren volgens die getuigen vier voeten te zien. Toen zij op de deur klopten, reageerde er alleen een man.

Uit schrik voor een verkrachting verwittigden ze de toiletdame, maar die zou hen hebben gevraagd om te vertrekken omdat ze er met te veel samen stonden. Volgens de getuigenis noemde de toiletdame het ook de “fout van het meisje dat ze die man is gevolgd.”

Een paar uur later, vertellen de vriendinnen, botsten ze op een meisje in de toiletten dat “totaal van de wereld was.” Volgens hen was zij gedrogeerd met het verdovend middel ghb. Ze probeerden daarop de beveiliging te verwittigen, maar moesten opnieuw vertrekken van de toiletdame. De security zou nadien “ongevoelig” hebben gereageerd, vertellen ze. De vriendinnen hebben het meisje uiteindelijk zelf naar de inkom gedragen, maar kregen daar volgens hun verhaal weinig hulp of water.

Het parket van Brussel kan niet bevestigen of er een onderzoek komt. "Er is tot hier toe geen kennis van het indienen van een klacht naar aanleiding van deze feiten", zegt parketwoordvoerder Martin François.

Extra beveiliging

De club was bij BRUZZ nog niet bereikbaar voor een reactie, maar verontschuldigt zich alvast op dezelfde Instagram-pagina. “Wij nemen dit probleem binnen ons team zeer ernstig,” klinkt het in hun reactie. “De beschreven houding van ons personeel en veiligheidsteam is onaanvaardbaar. U mag er zeker van zijn dat dit intern zal worden besproken.”

Fuse belooft in dialoog te gaan met zowel het personeel als met de getuigen. De club benadrukt dat hun personeel nu al een opleiding krijgt over seksueel geweld. Dat gebeurt via wekelijkse briefings voor het personeel en de veiligheidsmedewerkers. Er bestaat ook al een ‘zwarte lijst’ van personen die niet meer binnen mogen in de club omwille van eerder wangedrag.

Verder wil Fuse een fysiognomist aanwerven (expert in gelaatskunde, fysiognomie wordt beschouwd als pseudowetenschap, red.) om “dit soort personen zo goed mogelijk op te merken aan de inkom,” schrijven ze. De security zou versterking krijgen van een nieuw team dat enkel en alleen op seksueel geweld moet focussen. “Voor iedereen die wil getuigen, ideeën wil delen of gewoon met ons over dit probleem van gedachten wil wisselen, hebben wij een speciaal e-mailadres geopend,” besluit de club.

Wie daar nood aan heeft kan de club aanschrijven via letusknow@fuse.be. Wie vragen heeft over seksueel geweld kan terecht op www.seksueelgeweld.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Fuse , seksueel geweld , seksueel misbruik , balance ton bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni