Geen militairen meer op straat vanaf september

© Orban Daniel - BE Defence
| Jarenlang maakten de militairen deel uit van het straatbeeld. In september zal dat niet langer het geval zijn.

De operatie 'Vigilant Guardian', opgestart in 2015 na aanslagen in Parijs, loopt in september ten einde. Vanaf dan zal het leger niet meer in de Brusselse straten patrouilleren.

De operatie ging van start in 2015, na de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Na de terreuraanslagen in Brussel konden tot 1.800 militiaren worden ingezet om de politie te ondersteunen. In de loop van de jaren werd de operatie afgebouwd, maar militairen bleven actief in het straatbeeld en op het openbaar vervoer.

Maar hun inzet is vanaf september dit jaar niet meer nodig. Dat blijkt uit een parlementair antwoord van minister van Defensie Philippe Goffin (MR) waarover De Tijd bericht. Enkel op de nucleaire site in Vlaanderen zal het leger nog worden ingezet.

Tijdens de coronaciris wordt het leger nog ingezet om treinen en metrostations te beveiligen. Veel religieuze gebouen, musea en internationale instellingen zijn tijdelijk gesloten, waardoor hun inzet daar niet nodig is.

De militaire operatie heeft tussen januari 2015 en mei 2020 206,3 miljoen euro gekost, de lonen van de militairen inbegrepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?