Geld uit Growfunding Pool is Cool noodgedwongen naar herstelwerken na vandalisme

MW
© BRUZZ
21/01/2023

In december vorig jaar kreeg openluchtzwembad Flow ongewenst bezoek van dieven. Die braken containers open, stalen machines, gereedschap en beschadigden heel wat materiaal. De schade loopt op tot meer dan 10.000 euro, een bedrag dat Pool is Cool gedeeltelijk zelf moet financieren met geld dat het inzamelde via Growfunding.

Een koelkast en wasmachine werden gestolen, een zekeringskast ontmanteld en alle wastafels in de toiletten werden professioneel gedemonteerd. Zelfs een zwembadtrap verdween. Dat is het werk van enkele dieven die begin december vorig jaar lelijk huishielden op de site van Flow, het populaire openluchtzwembad dat Pool is Cool sinds de zomer van 2021 openhoudt in Anderlecht.

“Er is redelijk wat materiële schade,” vertelt Paul Steinbrück. Een exact bedrag van de kosten kan de bezieler van Pool is Cool, de organisatie achter Flow, niet geven, “maar ik schat die tussen de 10.000 en 25.000 euro.” (Lees verder onder de foto)

Schade Flow
De dieven forceerden onder meer enkele deuren.

Pool is Cool werkte veel met tweedehands materiaal, "maar de tijd die we moeten investeren om opnieuw tweedehands materiaal te vinden en de arbeidskosten voor de herstellingswerken lopen wel op.”

Voor de financiering van deze kosten kijkt Steinbrück onder andere naar het gewest. “We zullen de schade opnemen als investering in het subsidiedossier dat we indienen,” zegt Steinbrück, die zegt optimistisch te blijven. “Veel ministers hebben al gevraagd hoe ze ons kunnen helpen.”

Growfunding

Een deel van de herstellingswerken zal Pool is Cool echter ook moeten financieren met eigen middelen, dus ook met een deel van de 60.000 euro dat het in september vorig jaar inzamelde via Growfunding. Normaal zou die volledige som dienen voor gratis zwemlessen, een ecologische plantenfilter en de inrichting van een sauna.

Die sauna was initieel voorzien voor de winter, opdat mensen ook tijdens de wintermaanden terecht konden in Flow, maar de bouw ervan wordt uitgesteld. “Het heeft geen zin om geld van Brusselaars te investeren in iets dat mogelijk gevandaliseerd wordt,” licht Steinbrück de beslissing toe. Van uitstel komt echter geen afstel. “We planden sowieso al enkele infrastructuurwerken in aanloop naar de heropening in de zomer en hopen dan ook de sauna te realiseren, zodat mensen ervan kunnen genieten tijdens eventuele frissere zomerdagen,” blikt Steinbrück vooruit.

Niet verzekerbaar door gebrek aan sociale controle

Bij Pool is Cool hopen ze in afwachting van de zomer alvast niet opnieuw dieven over de vloer te krijgen. De site is namelijk niet verzekerd tegen diefstal. De afgelegen ligging en het gebrek aan sociale controle in het laagseizoen maken de site onverzekerbaar. “Verzekeren zou enkel kunnen tegen een disproportioneel hoge prijs,” weet Steinbrück.

Daarom neemt hij enkele voorzorgsmaatregelen “Met de gemeente Anderlecht gaan we nu kijken wat er mogelijk is qua bewaking en goede afsluiting van de site,” zegt hij. “In de zomer kunnen we 24 op 7 voor bewaking zorgen, maar in het laagseizoen doen we dat niet. Dan is hier niemand. Daarom verhuisden we ook enkele spullen naar garages van vrienden,” legt Steinbrück uit. “Daar zoeken we nog een veiliger alternatief voor.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie