| Buurtbewoners hebben ondertussen bloemen neergelegd op de plaats van de schietpartij.

Gemeentelijke commissie moet drama's als dodelijke schietpartij in Vorst voorkomen

Godfried Roelant
© BRUZZ
09/07/2020

De fractieleiders van alle politieke partijen in Vorst komen vanavond samen voor een gemeentelijke commissie over de dodelijke schietpartij van afgelopen zaterdagnacht op het Orbanplein. Het is de bedoeling om een plan uit te dokteren om nog meer drama’s in de toekomst te vermijden. De nadruk zal tijdens het gesprek liggen op repressie, preventie en transparantie.

Oppositie en meerderheid verzamelen vanavond in Vorst voor een gemeentelijke commissie over de dodelijke schietpartij van afgelopen week aan het Orbanplein. Een jongeman van 23 jaar werd daar in de nacht van zaterdag op zondag doodgeschoten. Nog twee andere jongeren van 17 en 19 jaar raakten gewond. De politie kon ondertussen twee verdachten oppakken. Het zou gaan om een afrekening in het drugsmilieu.

Repressie, preventie en transparantie

De gemeentelijke commissie heeft als doel om na te gaan welke acties er ondernomen moeten worden om nog meer drama’s in de toekomst te vermijden. “Er zal gewerkt worden rond drie thema’s: repressie, preventie en transparantie,” licht gemeenteraadslid Cédric Pierre-De Permentier toe. Voor het luik repressie zal er ook contact worden opgenomen met de nieuwe korpschef Jurgen De Landsheer.

"De doorstroom van informatie verloopt niet altijd even vlot. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er soms zaken worden achtergehouden"

Cédric Pierre-De Permentier (MR), gemeenteraadslid Vorst

Volgens Pierre-De Permentier is er ook een probleem met transparantie. “De doorstroom van informatie verloopt niet altijd even vlot. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er soms zaken worden achtergehouden. Dat kan niet als we een structurele oplossing voor dit probleem willen vinden.”

Jongeren vragen zelf om betere omkadering

De gebeurtenissen hebben niet alleen een diepe indruk nagelaten bij de politiek. Ook buurtbewoners zijn aangeslagen door de dood van de jonge Vorstenaar. Om op gepaste wijze alle emoties en bedenkingen te kunnen ventileren vond er woensdagavond een burgerbijeenkomst plaats. Maarten Seghers was een van de aanwezigen en houdt er een groot gevoel van solidariteit aan over.

“Het was een soort van rondetafelgesprek waar iedereen in alle rust zijn mening kon delen. Er hing absoluut geen vijandigheid of gespannen sfeer. Ik was overdonderd door het engagement dat werd uitgesproken om een stap in de goede richting te zetten. Ook bij de jongeren zelf was de betrokkenheid daarvoor groot.”

Er werd door de jongeren zelf aangedrongen op een betere omkadering. “Zij formuleerden hun wens voor meer begeleiding door mensen die voeling hebben met hun leefwereld. Maar ook infrastructureel kan het volgens hen beter. Zo spraken er een aantal hun verlangen uit voor de aanleg van een nieuw voetbalpleintje. Om te sporten moeten sommigen nu de bus pakken naar een naburige gemeente en dat vinden ze jammer."

De roep om ondersteuning vanuit vertrouwde hoek ziet Seghers niet als een excuus. "De oorzaak van drama's zoals deze is niet enkel toe te schrijven aan een gebrek aan begeleiding op maat. Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid. Maar uit het gesprek van woensdag wijst niets erop dat de jongeren niet bereid zijn om die verantwoordelijkheid ook op te nemen," aldus Seghers nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Veiligheid , Samenleving , schietpartij Vorst , gemeentelijke commissie , Cédric Pierre-De Permentier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni