Gemiddeld vijf woningbranden per dag in Brussels gewest

© Walter Derieuw
| Een brand in een appartementsgebouw in Anderlecht.

In 2019 waren er gemiddeld vijf woningbranden per dag in het Brussels gewest. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij bevoegd Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding Pascal smet (SP.A). De rookmelderplicht geldt in het Brussels gewest enkel in huurwoningen.

In totaal vonden er in 2019 1.843 woningbranden plaats, wat goed is voor een gemiddelde van vijf per dag. In 2020 tonen de cijfers tot 20 juli aan dat er al 976 woningbranden waren in het Brussels gewest. Dat zijn er 4,8 per dag. Een voorlopige lichte daling.

Op het vlak van slachtoffers van de woningbranden vielen er in 2019 drie doden te betreuren en werden 111 personen afgevoerd naar het ziekenhuis. De specifieke verwondingen zijn niet gekend. In 2020 kwamen al twee mensen om in een woningbrand en werden 74 personen afgevoerd.

Brussels parlementslid Bianca Debaets hoopt dat er in de toekomst nog strenger wordt opgetreden op vlak van de rookmelderplicht. "In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt die verplichting immers enkel voor huurwoningen, maar een brand kan evengoed uitbreken in een eigen woning of op een studentenkot. Ik hoop dat die scheve situatie snel rechtgetrokken wordt," stelt Debaets.

Vanuit het kabinet van staatssecretaris Smet zou er wel een advies zijn gevraagd aan de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp over een eventuele actualisering van de reglementering rond branddetectoren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?