Vuurwerk op de nationale feestdag (archiefbeeld)

Gewest verbiedt vuurwerk tot 9 januari

TDN
© BRUZZ
21/12/2021

Vanaf komende donderdag is het verboden om op Brussels grondgebied vuurwerk af te steken of te bezitten op openbare plaatsen. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) beslist via een politiebesluit. Het verbod geldt tot 9 januari en dient om de druk op de hulpdiensten en ziekenhuizen te verminderen.

De verschillende politiezones in het Gewest merken de laatste jaren tijdens de feestdagen een toenemend gebruik van vuurwerk en ander pyrotechnisch materiaal op. Als professionelen ermee aan de slag gaan is er doorgaans geen probleem. Het verbod geldt dan ook niet voor wie een vergunning kan voorleggen. Maar wanneer amateurs vuurwerk gebruiken, loopt het wel regelmatig fout.

De druk op de ziekenhuizen is door de vierde coronagolf nog steeds vrij hoog. Zo is nog steeds bijna 40 procent van de Brusselse bedden op intensieve zorgen bezet. Om nodeloze ongevallen met vuurwerk en extra interventies van de hulp- en spoeddiensten te vermijden, wordt het gebruik, het bezit en het transport ervan verboden. Ook geluidsbommetjes vallen onder het politiebesluit.

Verkopen mag wel nog

Het verbod geldt zowel op openbaar domein als op privédomein en loopt van donderdag 23 december tot en met zondag 9 januari. Wie alsnog vuurwerk afsteekt riskeert geldboetes tot 500 euro, een werkstraf tot 300 uur en zelfs gevangenisstraffen. Het komt de Brusselse politiezones toe om de naleving ervan te garanderen. Behalve de druk op de ziekenhuizen verminderen, moet het verbod ook overlast tegengaan en de veiligheid verhogen.

Opvallend: een verbod op de verkoop van vuurwerk ontbreekt in de tekst. Nochtans hadden Vorst, Anderlecht en Sint-Gillis in een eerder gezamenlijk besluit nog uitdrukkelijk de verkoop in hun gemeenten verboden. Naar aanleiding van die lokale beslissing opperde onder meer parlementslid Juan Benjumea (Groen) om het vuurwerkverbod uit te breiden naar het hele Brusselse grondgebied.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni