Gezien: Sint-Bonifaasplein in Elsene wordt permanent autovrij

Aan het Sint-Bonifaasplein in Elsene zijn deze ochtend bloembakken neergeplant die de plaats autovrij moeten houden. De ingreep is permanent en kadert binnen de exitstrategie uit de coronacrisis om mensen meer toegang te geven tot de publieke ruimte. Met het autovrije Sint-Bonifaasplein voltrekt zich ook de laatste stap van een gemeentelijk mobiliteitsplan uit 2018.

Overal in Brussel verrijzen autovrije straten en pleinen. Dat moet inwoners die door de coronacrisis lang in kleine appartementen hebben moeten samenwonen meer ruimte geven om te ontspannen. Ook in Elsene wordt die strategie gevolgd.

De installatie van een verkeersvrij Sint-Bonifaasplein deze ochtend is daar een voorbeeld van. Bloembakken op de straten die uitgeven op de plaats moeten voorkomen dat wagens er nog langer toegang tot hebben. Leveringen aan de horeca en andere winkels vormen daar net als buurtbewoners een uitzondering op.

Opvallend is dat de infrastructurele ingreep permanent is. Ook na de zomer zal het plein dus afgesloten blijven. Daarmee voltrekt zich meteen de laatste stap van een gemeentelijk mobiliteitsplan uit 2018. Toen al werd beslist om Elsene verkeersvrijer te maken met het inrichten van autoluwe straten, zoals de Elsensesteenweg. Het Sint-Bonifaasplein was de laatste schakel in dat plan.

Woonerf in de maak

Binnen afzienbare tijd moet in het noorden van Elsene ook een woonerf verschijnen, zoals dat nu al het geval is in onder meer het centrum van Brussel. “Wanneer precies dat zal gebeuren is nog onduidelijk, maar het staat wel vast dat het er binnenkort komt,” zegt schepen van Mobiliteit Yves Rouyet (Ecolo-Groen).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?