Greenpeace-activisten beklimmen Europagebouw

MVDH
25/05/2023
Updated: 25/05/2023 10.19u

Zeven activisten van milieuorganisatie Greenpeace beklimmen donderdagochtend het Europagebouw in de Europese wijk. De politie verordende hen naar beneden te komen, maar is momenteel nog in gesprek met de activisten.

“Over de reden waarom die mensen daar omhoog klimmen gaan wij ons niet uitspreken”, klinkt het bij de politie van Brussel-Hoofstad – Elsene. Zeker is wel dat de actie niet werd goedgekeurd door de politie. “Wij zijn momenteel in discussie met die mensen en wij gaan bekijken met de administratieve overheden welk gevolg we hieraan zullen geven.”

Inmiddels blijkt uit een bericht van Greenpeace België op Twitter dat de actie aan het hoofdkwartier van de EU-Raad een protest is tegen het voorlopige handelsakkoord tussen de EU en Mercosur (een douane-unie tussen enkele Zuid-Amerikaanse landen). Dat akkoord werd in 2019 afgesloten, maar moet nog definitief worden goedgekeurd. Volgens Greenpeace zou het akkoord de wereldwijde natuur- en klimaatcrisis verergeren omdat het de handel stimuleert in producten zoals vlees en landbouwgif. "Stop het giftige handelsakkoord tussen de EU en Mercosur", klinkt het.

De activisten hingen donderdag ook een spandoek op aan het Europagebouw. Dat werd inmiddels wel al weggehaald.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni