| De deelnemers aan de 'hackathon' maken gebruik van de online vergaderapplicatie 'Slack' om met elkaar van gedachten te wisselen.

Hackathon wil online antwoorden bieden op uitdagingen door coronacrisis

Godfried Roelant
© BRUZZ
29/03/2020

Meer dan 500 ICT’ers, projectmanagers en tal van andere creatieve denkers bundelen dit weekend de krachten tijdens een ‘hackathon’. Verspreid over 35 teams wordt er online vergaderd en op zoek gegaan naar praktische oplossingen voor de vele uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt. Daarbij wordt zowel gedacht aan bedrijven en de gezondheidszorg, als aan gewone burgers.

Het initiatief is gebaseerd op eerdere succesvolle edities in andere landen. Onder andere in Frankrijk vonden er al verschillende ‘hackathons’ plaats. Het idee is simpel: ICT’ers, projectmanagers, mensen met een juridische of economische achtergrond en een heleboel andere creatieve denkers steken een weekend lang de koppen bij elkaar tijdens een online marathonvergadering.

Skibrillen

Opgedeeld in 35 teams en met begeleiding van mentoren proberen ze tot antwoorden te komen op de vele vraagstukken die zijn ontstaan door de verspreiding van het coronavirus. Er wordt daarbij in de eerste plaats gedacht aan de gezondheidszorg, maar net zo goed werken de deelnemers aan oplossingen voor bedrijven uit totaal andere domeinen.

"Een producent van skibrillen heeft ons gevraagd om na te gaan hoe ze hun productie kunnen aanpassen, zodat zorgverstrekkers ze kunnen dragen onder hun beschermende pakken"

Claire Tobback van 'Hack The Crisis'

“Zo heeft een producent van skibrillen ons gevraagd om na te gaan hoe ze hun productie kunnen aanpassen, zodat dokters en zorgverstrekkers ze in het ziekenhuis kunnen dragen onder hun beschermende pakken. Bij de artsen weerklinkt ook de roep om een online platform dat een betere, en snellere opvolging van de patiënt mogelijk maakt.”

Virtuele rondleidingen en seizoensarbeiders

Maar ook de gewone burgers en mensen die door de coronacrisis tijdelijk werkloos zijn komen aan bod. “In een pak scholen staan binnenkort opendeurdagen op het programma. Door de strenge afstandsregels dreigen die allemaal in het water te vallen. Een aantal teams werkt voor een paar scholen daarom aan de ontwikkeling van een virtuele rondleiding.”

“Heel wat ondernemingen kunnen vandaag geen beroep meer doen op seizoensarbeiders. Om dat verlies op te vangen wordt nagedacht over een manier om ze te koppelen aan mensen die tijdelijk werkloos zijn. In sommige gevallen kan dat het verschil maken tussen overleven of niet”, aldus Tobback nog.

Om 18 uur bespreken de verschillende werkgroepen online de resultaten via een livestream die iedereen kan volgen via Facebook. Alle uitgewerkte ideeën worden dan ook beoordeeld door een professionele jury.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, hackathon, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni