Handelaars Lemonnier nemen voorzorgen: 'Rolmodellen om rellen te vermijden'

Eva Christiaens
© BRUZZ
01/12/2022
Updated: 01/12/2022 15.27u

Na de zware rellen van zondag besluiten heel wat handelaars in de Lemonnierlaan vandaag al omstreeks 15 uur te sluiten - een uur voor de aftrap van Marokko-Canada op het WK. De buurt probeert ook rolmodellen te mobiliseren om een oogje in het zeil te houden. “Je weet maar nooit.”

Handelaar Adil vertelt dat hij al de hele dag bijna geen klanten gezien heeft en dat de omstaande winkels zelfs hun vitrine dicht getimmerd hebben.

Om 16 uur begint Marokko aan zijn laatste duel in de eerste ronde van het WK voetbal in Qatar. Op datzelfde moment trapt ook België af voor een plek in de achtste finales. Het duel tussen België en Marokko van afgelopen zondag zindert nog na in de Lemonnier- en Stalingradlaan. Jongeren staken deelsteps in brand en vernielden ruiten en auto's. De politie moest uiteindelijk traangas en een waterkanon inzetten om hen uit elkaar te drijven.

221201_gebroken ruit_snackbar Le Mediterranee_Lemonnierlaan
© EC/BRUZZ | De ruit van de Jaffars snackbar is zondag gebroken.

“Vandaag zend ik geen voetbal meer uit, hoor,” zegt Jaffar Benselma van snackbar Le Mediterranee vlakbij metrostation Lemonnier. Hij geeft toe dat hij stress heeft voor de wedstrijd vandaag. “Het was een ramp zondag. Ze zijn hier binnengedrongen, sprongen op mijn tafels en braken stoelen.” Eén van zijn ramen is langs de binnenkant van de winkel gebarsten. “Ik zal straks wel openblijven, want ik wil mijn personeel niet zonder werk zetten, maar dan alleen maar om eten te verkopen.”

In de rest van de straat zijn de meningen verdeeld. Een Marokkaanse bakkerij wil absoluut openblijven. “We kunnen niet zomaar zonder inkomsten vallen. En we denken echt niet dat het deze keer opnieuw zover komt,” sust verkoper Nourddine. “Wij gaan zeker sluiten,” zegt kruidenier Hicham van een paar huizen verder. Zijn rolluik hangt al half naar beneden achter hem. Op de foto wil hij niet, uit voorzichtigheid. “Sluiten is niet goed voor mijn zaak, maar zondag kwamen de problemen plots van overal. Ik speel liever op zeker.” Zijn overbuur Youssef komt nog snel een blik kikkererwten afrekenen. Hij baat een snackbar uit in de straat. “Om 15 uur ben ik dicht.”

"Beter één dag sluiten dan misschien een maand toe door een gebroken ruit"

Uitbater computerwinkel

Aan een computerwinkel op huisnummer 125 is de uitbater zelfs zijn hele vitrine aan het dichttimmeren. “Beter één dag sluiten dan misschien een maand toe door een gebroken ruit,” zegt hij. Bij de rellen van vijf jaar geleden rondom de wedstrijd Marokko-Ivoorkust werd zijn zaak al eens zwaar beschadigd. “Ik verlies nu niets. Ik win net gemoedsrust en tijd om zelf naar de match te kijken.”

221201lemonnierlaan_wk_voorzorgen_marokko
© EC/BRUZZ | Stevig timmerwerk bij PC Labo in de Lemonnierlaan.

Parkeerverbod

Ondanks de voorzorgen en de berichten over mogelijk nieuwe rellen op sociale media, waarover de krant De Morgen bericht, gaan de meeste handelaars niet uit van problemen deze donderdag. “Zondag was de politie hier pas goed en wel na de wedstrijd, terwijl de jongeren al buiten stonden voor de match begon. Nu zijn de straten al op voorhand afgesloten,” zegt Nourddine vanuit zijn bakkerij. Hij verwijst naar de politielinten die over de parkeerplaatsen gespannen zijn. De hele dag mag je hier niet parkeren volgens de borden, al geeft de politie geen verdere toelichting bij hun voorzorgsmaatregelen.

2022-12-01_Lemonnierlaan_parkeerverbod
© EC/BRUZZ | Parkeren mag deze donderdag niet in de Lemonnierlaan, waar het nog erg rustig is voor de middag.

“Het waren jongeren uit andere wijken, misschien ook van buiten Brussel,” zegt Youssef S., die de houten panelen op de vitrine van huisnummer 125 boort. “Waarom heeft niemand getoond dat de gezinnen uit de wijk hier zondagavond zijn komen opruimen? We proberen nu de oudere broers te mobiliseren, zodat zij vanavond mee op straat staan. We zullen zelf voor controle zorgen.” Een Algerijnse winkeluitbater aan de overkant van de straat zegt dan weer dat hij geen grote groepjes voor zijn deur zal dulden. En in een Islamitische boekenwinkel spreekt de verkoper over controle door rolmodellen uit huiswerkklassen of buurtwerk. “Maar we denken echt dat het nu niet zover zal komen,” zegt de verkoper, gesteund door drie klanten in de zaak.

"We proberen de oudere broers te mobiliseren. We zullen zelf voor controle zorgen"

Youssef S., Marokkaanse Brusselaar

Aan heel wat huizen en winkels zie je nog altijd Marokkaanse vlaggen en hoedjes, maar ook Belgisch supportersmateriaal. De buurt is van plan om straks naar beide landen te kijken. “De match van Marokko op één gsm, de match van de Belgen op een ander,” lacht bakker Nourddine.

“Ik zend de twee wedstrijden straks uit op aparte schermen,” zegt uitbater Sohib van café Al Marsa in de Fonteinstraat. De klanten blijven welkom, maar hij is op zijn stoep alvast twee tenten aan het opruimen. “Ik hoop dat het niet nodig is, maar mochten er problemen zijn, dan moet ik alleen nog snel de rolluiken dichtdoen.”

221201_lemonnierlaan_wk_voorzorgen_fonteinstraat
© EC/BRUZZ | De tenten en het terras van café Al Marsa verdwijnen uit voorzorg van de stoep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Veiligheid, Lemonnierlaan, wk voetbal qatar, België-Marokko

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie