Versoepeling van de corona-lockdown: op 18 mei mogen kapperszaken opnieuw openen
© PhotoNews | Slechts zeven procent van de kappers geeft aan tot nu toe geen omzetverlies te hebben geleden door de coronacrisis.

Kappersvereniging vraagt verlenging tijdelijke werkloosheid aan

© Belga
16/07/2020

De beroepsvereniging Coiffure.org dringt aan op een verlenging van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht tot het einde van het jaar. "De impact van het coronavirius op onze samenleving is immers nog steeds aanwezig," klinkt het.

Bij het begin van de lockdown door de coronacrisis was het voor de kapperszaken lang onduidelijk of zij hun activiteiten moesten verderzetten of niet. Uiteindelijk werd ook deze sector een verplichte sluiting opgelegd, net als andere winkels die werden gecategoriseerd onder 'niet-essentiële' winkels.

Uit een bevraging van de beroepsorganisatie bij de leden blijkt dat bijna 60 procent van de kappers daardoor een omzetverlies heeft geleden tussen de 20 en 60 procent, voor 18 procent is dat zelfs 80 tot 100 procent verlies, iets meer dan 7 procent zegt dat er nauwelijks een omzetdaling was.

In Vlaanderen werden de hinderpremie (42 procent) en het crisis-overbruggingsrecht (bijna 33 procent) het meest gebruikt. In Wallonië en Brussel waren dat de eenmalige compensatievergoeding (bijna 42 procent), het crisis-overbruggingsrecht (bijna 39 procent) en vermindering/uitstel/vrijstelling van sociale bijdrage (bijna 17 procent).

Tot bijna 1.000 euro aan corona-investeringen

Van plexiglazen wanden tot mondmaskers en ontsmettingsgel: er was heel wat nodig om op een veilige manier te kunnen heropstarten. Bijna 73 procent van de kappers investeerde hiervoor tot 1.000 euro, 16,5 procent tussen de 1.000 en 1.500 euro, 10,79 procent zelfs meer dan 1.500 euro.

Bijna 26 procent van de kappers-werkgevers schakelt nog niet alle werknemers in. 34 procent van de kappers werkt in shifts, en 79 procent biedt ondertussen opnieuw alle behandelingen aan.
Naast de verlenging van de tijdelijke werkloosheid vraagt Coiffure.org ook een fiscaal gunstig klimaat voor de werkgevers en de ontwikkeling van sectorspecifieke informatie op maat van de kapper.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, coiffure.org, tijdelijke werkloosheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie