Winkelen met een mondmasker in Anderlecht

| Sint-Joost was een van de eerste Brusselse gemeenten om het dragen van een mondmasker in de openbare ruimte aan te raden.

Kir: ‘Alleen strikte naleving en opvolging quarantaine zal virus uit de wereld helpen’

Godfried Roelant
© BRUZZ
22/07/2020

Er ligt een draaiboek klaar dat de burgemeesters meer ruimte moet geven om in te grijpen wanneer zich een lokale opstoot van het coronavirus voordoet. Daarin wordt onder meer gesproken van de mogelijkheid om een avondklok af te kondigen, of de openingsuren van de horeca aan te passen. Maar volgens burgemeester van Sint-Joost Emir Kir kan enkel een strikte naleving van de quarantaine het virus opnieuw bedwingen. “Al de rest is eigenlijk maar bla, bla, bla.”

De Nationale Veiligheidsraad buigt zich op dit moment over een plan dat het ontstaan van lokale broeihaarden van het coronavirus moet indammen. Daarvoor wordt gekeken in de richting van de gemeentebesturen. Die zouden meer inspraak krijgen om plaatselijke besmettingsclusters te bestrijden. Het is wel niet de bedoeling dat burgemeesters op eigen houtje intiatieven nemen. Dat moet nog altijd gebeuren in overleg met het Nationaal Crisiscentrum.

‘Blij met bottom-up aanpak’

Volgens Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost hoeft dat het proces niet te vertragen. Maar als het dat toch doet, dan zal hij niet terugdeinzen om actie te ondernemen. Dat deed hij, net als een paar van zijn collega’s, al begin april door het dragen van een mondmasker in de openbare ruimte aan te raden.

"De regels vanuit het crisiscentrum moeten vooral een stuk simpeler worden. Geen aanbevelingen, of adviezen, maar een duidelijk ‘ja’, of ‘nee’"

Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene

Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene

“Ga het maar na, de besmettingen liggen het laagst in de gemeenten waar het mondmasker sneller het nieuwe normaal werd. Als de gezondheid van de inwoners op het spel staat, dan moet er kordaat en gericht ingegrepen kunnen worden. Dat kan het best vanuit het lokale niveau. In dat opzicht ben ik dan ook blij dat er nu vanuit een bottom-up aanpak geredeneerd wordt.”

Maar Kir hoopt, net als zijn collega in Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) dat de communicatie in de toekomst gestroomlijnder, en vooral duidelijker, kan verlopen. “We pleiten al zolang voor een overleg met alle burgemeesters om onze maatregelen op elkaar af te stemmen."

"De regels vanuit het crisiscentrum moeten ook een stuk simpeler worden. Geen aanbevelingen, of adviezen, maar een duidelijk ‘ja’, of ‘nee’. Al de rest zorgt alleen maar voor meer chaos.” Niet alleen de vage aanbevelingen zijn volgens Doulkeridis een probleem. Ook de handhaving ervan draait vierkant. “Controle is niet eenvoudig, en daarom dus ook dat de regels simpel moeten zijn.”

‘Grijze zones vermijden'

Op de lijst met mogelijke instrumenten om de strijd met het coronavirus definitief te winnen staat de invoering van lokale lockdowns en het bieden van logistieke ondersteuning bij het afsluiten van een buurt. Maar ook een avondklok en een nieuwe sluiting van de horeca, of het aanpassen van de openingsuren ervan, behoort tot de mogelijkheden.

Eind juni veroorzaakte een heleboel cafégangers ophef door na het verplichte sluitingsuur om 1 uur te verzamelen op het Heilig Kruisplein en daar een feestje te bouwen. Ook dat is volgens Doulkeridis het gevolg van een aanpak die niet doortastend genoeg is .

"Ik ben van in het begin voorstander geweest om bij de heropening de horeca langer open te laten. Dan blijven de mensen zitten, wat de controle op social distancing een stuk makkelijker maakt. Als het aantal besmettingen binnen een paar weken oncontroleerbaar hoog ligt, dan zal een sluiting weer overwogen worden."

'Contacttracing werkt niet'

Van een nieuwe sluiting van de horeca wil Kir in ieder geval niet weten. “Je mag nog alle restaurants en cafés van de wereld sluiten. Zolang mensen die besmet zijn weigeren om in quarantaine te gaan, zal het virus blijven rondwaren.” Het idee om daar waar nodig te kunnen overgaan tot plaatselijke lockdowns juicht hij wel toe. Verder ziet hij ook heil in het massaal testen van inwoners en vooral een snelle opvolging van besmette personen.

"Zolang mensen die besmet zijn weigeren om in quarantaine te gaan, zal het virus blijven rondwaren"

Emir Kir, burgemeester Sint-Joost

Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, in het federaal parlement, op 23 januari 2020

“In de eerste plaats kan alleen een strikte naleving van de quarantaine het virus uit de wereld helpen. Al de rest is eigenlijk alleen maar bla, bla, bla. Dat is jammer genoeg ook zo voor de contacttracing in zijn huidige vorm. Dat werkt gewoonweg niet. Huisartsen moeten daar een grotere rol in krijgen. Zij beschikken over de nodige autoriteit om mensen die besmet zijn aan het verstand te brengen dat ze binnen moeten blijven.”

Donderdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om de laatste hand te leggen aan het draaiboek en verder te bepalen welke coronamaatregelen opnieuw verstrengd zullen worden. Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) liet eerder al weten dat van een verdere versoepeling geen sprake zal zijn. Normaal gezien moest begin augustus fase 5 van de exitstrategie van kracht worden, maar dat wordt dus uitgesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Elsene, Sint-Joost-ten-Node, Veiligheid, Samenleving, Emir Kir, Chirstos Doulkeridis, coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni