Tyre Extinguishers laten opnieuw banden van SUV's leeglopen in Brussel

31/03/2023

De internationale klimaatactiegroep Tyre Extinguishers, die het gemunt heeft op SUV's, zegt afgelopen nacht opnieuw te hebben toegeslagen in Brussel en Gent. Ze zouden de banden van 194 SUV’s hebben laten leeglopen om ‘de sociale en ecologische schade aan de kaak te stellen.’

Na eerder deze maand in de wijk rond het ziekenhuis van Etterbeek-Elsene al de banden van 41 auto's te hebben laten leeglopen, zeggen de Tire Extinguishers nu opnieuw te hebben toegeslagen in Brussel. De beweging, oorspronkelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, wil met zijn acties de aandacht vestigen op de milieu- en gezondheidsimpact van SUV’s.

Bij hun recentste actie in België zegt de groep 194 SUV's te hebben laten leeglopen in Brussel en Gent. Politiezone Brussel Noord laat aan onze redactie weten dat er inderdaad gevallen op hun grondgebied werden vastgesteld. Het aantal incidenten of de veroorzaakte schade kan echter nog niet worden bevestigd omdat "het onderzoek nog loopt". Ook in de zone Montgomery kwamen al "een tiental" berichten binnen over plat gelaten wagens. Bij de politiezones Brussel-Hoofdstad Elsene, Brussel-West en Marlow zijn daar voorlopig nog geen meldingen over binnengekomen.

Wanneer activisten van de groep de banden van een SUV leeg laten lopen, laten ze telkens ook een pamflet achter op het voertuig dat steevast begint met de boodschap: 'Uw SUV doodt.' “Terwijl het zesde VN-klimaatrapport opnieuw aangeeft dat elke halve graad telt, is het misdadig om zulke grote, energieverslindende, vervuilende en gevaarlijke voertuigen te gebruiken terwijl er veel alternatieven zijn”, klinkt het in een persbericht.

Volgens cijfers van sectorfederatie Febiac is het marktaandeel van SUV’s in België de afgelopen jaren echter sterk toegenomen. De actiegroep vraagt de overheid nu het gebruik van SUV’s in steden te bannen, reclame voor dit type voertuig te verbieden en ze te belasten op basis van hun gewicht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni