Koning Boudewijncollege in Schaarbeek ontruimd na bommelding

© BRUZZ - Belga
14/12/2023

Donderdagochtend moest het Koning Boudewijncollege in Schaarbeek ontruimd worden nadat de directie een bomalarm ontving. Dat bevestigt het Brusselse parket aan onze redactie. Er werd uiteindelijk niets gevonden. In het afgelopen jaar hebben verschillende Brusselse scholen te maken gekregen met valse bommeldingen.

"Er is vanochtend een bommelding geweest in het Koning Boudewijncollege (site Felix Marchal) in Schaarbeek," laat woordvoerster Yasmina Vaoverschelde weten. "De school kreeg een mail met de melding dat er deze voormiddag een bom ging ontploffen."

"Er werd meteen een veiligheidsperimeter opgesteld en de school werd ontruimd. De politie riep ook de hulp in van een explosievenhond," aldus Vanoverschelde. Na een negatieve sweeping en fouille werd de veiligheidsperimeter opgeheven. De leerlingen van zowel de lagere als middelbare school op de site, mochten naar huis gaan. Hun ouders werden ingelicht.

Zware straffen

Het parket van Brussel is een onderzoek gestart om te achterhalen wie er achter deze valse bommelding zit. "We willen nogmaals benadrukken dat deze incidenten zeer ernstig worden genomen en dat er op valse bommeldingen zware straffen staan, variërend van drie maanden tot twee jaar gevangenisstraf, en een geldboete van 400 tot 2.400 euro," besluit de woordvoerster.

Vanochtend werd ook het college Sainte-Gertrude in het centrum van Nijvel geëvacueerd na een bommelding. Het is niet duidelijk of er een link is met het incident in Schaarbeek.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er sprake is van een bommelding op het Koning Boudewijncollege. Op 10 november was dat al het geval, toen in totaal drie Brusselse scholen zo’n melding ontvingen. Eerder, in juni, gebeurde hetzelfde in een school in Jette. En ook twee weken geleden bleven een dertigtal Franstalige scholen van het netwerk Wallonie-Bruxelles Enseignement dicht in Brussel en Waals-Brabant.

De federale gerechtelijke politie van Brussel kon een dag later de verdachte van de bommeldingen identificeren. Hij werd toen opgepakt in Marokko.

"De verdachte zou per mail gedreigd hebben om bommen te laten ontploffen in ruil voor geld, wat leidde tot preventieve sluitingen van scholen in Brussel," communiceerde het parket toen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni