| LUCA bundelt de kracht en de expertise van vijf instellingen op evenveel campussen: Sint-Lukas Brussel, Narafi Brussel, C-mine Genk, Sint-Lucas Gent en Lemmens Leuven.

Kunstinstelling LUCA aangevallen door cybercriminelen

TDN
© Belga - BRUZZ
09/03/2020

De LUCA School of Arts is afgelopen weekend het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Omdat er gevreesd wordt voor een infectie van data, werden de servers uit voorzorg afgesloten. De lessen bij LUCA School of Arts gaan gewoon door.

Het is nog niet duidelijk of de cybercriminelen schade hebben kunnen aanrichten op het netwerk van LUCA. In de komende dagen worden de systemen geanalyseerd op mogelijke infectie en de grootte ervan.

Ransomware

"De dieven zijn in ons kot geweest, maar ze hebben wellicht niks gestolen. Stap één is dat we vandaag alle sloten vervangen en onze servers scannen", zegt Henk Vermeulen, woordvoerder van LUCA School of Arts.

De kunstinstelling vreest voor een virtuele aanval met ransomware, waardoor gegevens op het netwerk geblokkeerd zouden zijn. De cybercrimineel eist bij een geslaagde infectie traditioneel geld om die gegevens opnieuw vrij te maken.

Lessen gaan door

Uit voorzorg werd het netwerk van de servers van de onderwijsinstelling meteen losgekoppeld van het internet. Wanneer ze terug online gaan, is nog onduidelijk.

De lessen kunnen wel gewoon door gaan. "Niet de studenten, maar enkel onze servers zitten momenteel in quarantaine. Ook de opencampusdag volgende week woensdag 18 maart vindt plaats zoals gepland", meldt Simon Van Damme, decaan LUCA School of Arts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Vorst, Veiligheid, Luca School of Arts, cybercriminelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni