Land sinds middernacht opnieuw in lockdown

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| De horeca kreeg begin oktober al te horen een maand dicht te moeten, en die termijn wordt nu voor onbepaalde duur verlengd.
Updated: 02-11-2020 - 07:07

Sinds middernacht is ons land opnieuw in lockdown. De niet-essentiële winkels zijn dicht, telewerken wordt verplicht waar mogelijk en ook het aantal contacten in private kring wordt weer teruggeschroefd. De nieuwe maatregelen zullen minstens tot en met 13 december van kracht blijven.

Een nieuwe lockdown zat er al een tijdje aan te komen en is nu ook officieel geïnstalleerd. Op een persconferentie van het Overlegcomité, de vergadering van de federale en deelstaatregeringen, kondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag aan dat het land vanaf zondagnacht tot en met minstens 13 december op slot gaat. Volgende maatregelen zullen daarbij van kracht zijn.

Contacten nog meer beperken

De regel van vier thuis wordt afgeschaft. Iedereen mag wel nog één knuffelcontact hebben, singles mogen een extra contact hebben, maar dat moet wel gedurende twee weken dezelfde persoon zijn. In openlucht mag je wel nog samenkomen met in totaal vier personen. De avondklok blijft behouden, maar voor de uitwerking daarvan zijn de deelstaten zelf verantwoordelijk. Het Gewest kan dus zelf het begin- en einduur bepalen.

Wat het onderwijs betreft wordt de herfstvakantie verlengd tot en met 15 november. Nadien wordt afstandsonderwijs de regel voor de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs. Dat blijft zeker zo tot begin december.

'Hamsteren is niet nodig'

Alle niet-essentiële winkels moeten dicht, maar ze mogen wel een afhaalpunt hebben. Het gaat dan onder meer om kleding- en schoenenwinkels. Deze winkels mogen wel open blijven. De horeca was al gesloten en dat blijft voorlopig zo. Hotels mogen openblijven, maar maaltijden mogen niet meer in het restaurant geserveerd worden. Gasten moeten op hun kamer eten. Supermarkten blijven wel gewoon open.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) benadrukte daarbij dat hamsteren absoluut niet nodig is. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) trad hem daarin bij en riep om de horeca in deze moeilijke tijden zoveel mogelijk te steunen door maaltijden te laten leveren of af te halen.

Niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidssalons moeten tijdelijk hun activiteiten opschorten. Thuiswerken wordt niet langer aangeraden, maar wel verplicht. Niet-essentiële verplaatsingen leken eerst verboden te zullen worden, maar daarop werd teruggekomen. Er wordt wel gevraagd om ze zo veel mogelijk te beperken.

De grenzen blijven open, maar reizen wordt wel sterk afgeraden. Erediensten worden verboden. Er mogen wel nog vier mensen binnen in de gebedshuizen om te bidden. En tot slot zullen vakantieparken vanaf 3 november de deuren moeten sluiten. Dierentuinen een dag voordien.

Herbekijk hieronder nog eens de vooruitblik naar de lockdown met onze politiek analist Steven Van Garsse:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?