bakker brood bakkerij

| Bakkerswinkels mogen gewoon openblijven (archiefbeeld).

Deze winkels blijven open

JP
© BRUZZ
31/10/2020
Updated: 31/10/2020 19.50u
Ook in:
en nl

Niet-essentiële bedrijven zullen hun deuren vanaf maandag gesloten houden. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Net als tijdens de vorige lockdown blijven krantenwinkels, tuincentra en nachtwinkels open. Ook boekenwinkels mogen deze keer open blijven. Een overzicht.

De voedingswinkels blijven open, net als tijdens de eerste lockdown. Dat betekent dus, net als tijdens de eerste lockdown, dat supermarkten, bakkers, viswinkels en beenhouwers gewoon openblijven. Hamsteren is volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) niet nodig, de winkels zullen altijd worden bevoorraad.

Niet- essentiële winkels zullen vanaf maandag hun deuren gesloten houden, maar in tegenstelling tot de eerste lockdown mogen winkels wel een afhaalsysteem opzetten. Klanten kunnen dan een product reserveren via internet of telefonisch en het vervolgens ophalen bij de ingang van de winkel. Ook thuisleveringen zijn toegestaan.

De lijst van zaken die wel nog open mogen, is een stuk langer dan bij de start van de vorige lockdown in maart. Het gaat onder andere om krantenwinkels, nachtwinkels, dierenvoedingswinkels, dierenasielen, dierenkapsalons, apotheken en tankstations. Ook bouwmarkten mogen openblijven op voorwaarde dat ze voornamelijk gereedschap of bouwmaterialen verkopen, tuincentra en kwekerijen mits die voornamelijk planten en bomen verkopen. Bloemisten en plantenwinkels mogen ook openblijven, net als verfwinkels. Ook wassalons blijven open. Ook de boekenwinkels en detailhandelaars die stoffen en naaigerief verkopen staan ook op de lijst van winkels die openblijven.

Drogisterij Kruidvat kondigt aan dat het vanaf dinsdag weer open gaat met een assortiment essentiële producten zoals verzorgings- en hygiëneproducten en voedingsmiddelen. Dat mag, bevestigt de FOD, op voorwaarde dat andere producten ontoegankelijk zijn.

Een vastgoedmakelaar mag geen huisbezoeken organiseren en ook de carwash moet dicht blijven. Telecommunicatiewinkels (met uitzondering van winkels die alleen accessoires verkopen) en winkels voor medische hulpmiddelen, zoals opticiens, zullen hun diensten nog steeds kunnen aanbieden. Dit gebeurt echter alleen voor noodgevallen, waarbij slechts één klant tegelijk en op afspraak wordt ontvangen.

Groothandelszaken voor professionals blijven open, maar kunnen alleen professionals bedienen. Garages en fietswinkels mogen hun reparaties blijven voortzetten.

Autorijscholen gaan dicht, alsook de examencentra, de autokeuring blijft wel open op afspraak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, winkels, essentiële winkels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni